Италијански брускети (брусцхетта) се сврставају у категорију предјела, мада су због своје ниске калоричности чест избор и као лагана вечера или ужина, па и у оним ситуацијама када вам гости нису оставили много времена за припрему послужења.
У свим регијама Италије брускети се спремају на исти начин, а основни рецепт за њих је врло једноставан. Потребни су вам:
- француски хлеб
- маслиново уље
- бели лук
- свежи босиљак
- со и бибер
И ваши брускети су готови! Али сигурно нећете одолети да овом основном рецепту додајете разне састојке које волите, зато за вас издвајамо неке од добрих комбинација које вреди испробати: моцарела и парадајз – једноставна, али доста честа комбинација. Парадајз, свеж или сушени, у неким рецептима је и један од основних састојака. Моцарела и пршута су већ нешто конкретније и веома укусно, затим мариниране печурке, маслине и оригано. Па још једна лагана варијанта са поврћем: гриловани плави патлиџан и тиквице са свежим парадајзом и зачинима по жељи. Брускети са шунком и јајима на око могу бити одличан комплетан оброк који ће вас заситити, док ће вас брускети са кремом од мајонеза и васаби пасте, пршутом, авокадом, маслинама и љутим папричицама заувек учинити фаном овог италијанског „залогаја“. Разне комбинације морских плодова и поврћа су такође добар избор надева за посне брускете.
И још један трик! Бирајте разне врсте хлеба. Он не мора нужно бити француски багет. Можете испробати и са ражаним, обичним бајатим белим хлебом који вам је остао, бајатим кифлама које ћете пресећи на пола и запећи… Свака врста хлеба даће другачији укус вашим брускетима, тако да вам никада не досаде ови хрскави залогаји.
Ostavi komentar