Italijanski brusketi (bruschetta) se svrstavaju u kategoriju predjela, mada su zbog svoje niske kaloričnosti čest izbor i kao lagana večera ili užina, pa i u onim situacijama kada vam gosti nisu ostavili mnogo vremena za pripremu posluženja.
U svim regijama Italije brusketi se spremaju na isti način, a osnovni recept za njih je vrlo jednostavan. Potrebni su vam:
- francuski hleb
- maslinovo ulje
- beli luk
- sveži bosiljak
- so i biber
I vaši brusketi su gotovi! Ali sigurno nećete odoleti da ovom osnovnom receptu dodajete razne sastojke koje volite, zato za vas izdvajamo neke od dobrih kombinacija koje vredi isprobati: mocarela i paradajz – jednostavna, ali dosta česta kombinacija. Paradajz, svež ili sušeni, u nekim receptima je i jedan od osnovnih sastojaka. Mocarela i pršuta su već nešto konkretnije i veoma ukusno, zatim marinirane pečurke, masline i origano. Pa još jedna lagana varijanta sa povrćem: grilovani plavi patlidžan i tikvice sa svežim paradajzom i začinima po želji. Brusketi sa šunkom i jajima na oko mogu biti odličan kompletan obrok koji će vas zasititi, dok će vas brusketi sa kremom od majoneza i vasabi paste, pršutom, avokadom, maslinama i ljutim papričicama zauvek učiniti fanom ovog italijanskog „zalogaja“. Razne kombinacije morskih plodova i povrća su takođe dobar izbor nadeva za posne bruskete.
I još jedan trik! Birajte razne vrste hleba. On ne mora nužno biti francuski baget. Možete isprobati i sa ražanim, običnim bajatim belim hlebom koji vam je ostao, bajatim kiflama koje ćete preseći na pola i zapeći… Svaka vrsta hleba daće drugačiji ukus vašim brusketima, tako da vam nikada ne dosade ovi hrskavi zalogaji.
Ostavi komentar