Хелло, суммер! 4 начина да од ваниле направите сладолед екстра укуса

Није да га не једемо целе године, али први дан лета нас је прописно подсетио на сладолед и све оно што га прати: сунце, море, забава…

Људи, почиње сезона расхлађивања! :) Ако сте од оних који сладолед једу у огромним количинама, онда сигурно практикујете и припрему домаћег или оног из кесице. Иако економична, ово је често и скромнија варијанта, барем што се тиче разноликости укуса.

Да не буде и овог лета тако, издвојили смо за вас четири начина да од обичног сладоледа са укусом ваниле направите мнооого добар сладолед екстра укуса.

Сами одлучите да ли желите да вам база буде нека од домаћих варијанти сладоледа од ваниле или ће то бити сладолед из кесице.

сладолед са маслиновим уљем и лимуном

ЛИМУН И МАСЛИНОВО УЉЕ

Можда вам не звучи примамљиво, али маслиново уље у сладоледу чини да његов укус буде фантастичан. Ову комбинацију морате испробати. На количину од 300 мл течности (млека, слатке павлаке… У зависности од рецепта), ставите 1/4 шоље маслиновог уља, сок и рибану корицу од једног лимуна.

сладолед од пистаћа

ПИСТАЋИ

Чаробни пистаћи за трен ока од обичног ванилиног сладоледа стварају рапсодију укуса. За њу ће вам бити потребна паста од пистаћа која се припрема тако што најпре 100 г ољуштених пистаћа испечете у рерни на умереној температури (не подмазујете плех), затим са њих скинете опну и самељете их у блендеру што је могуће ситније, уз постепено додавање маслиновог уља (30-40 мл). Треба да добијете глатку смесу. На крају додајте прстохват морске соли и пасту пажљиво умутите у сладолед од ваниле. За декорацију можете користити сецкане пистаће и топинг од чоколаде.

домаћи сладолед са орео кексом

ОРЕО КЕКС И КАРАМЕЛА

Каква комбинација! Орео кексиће ставите у чисту кесу и затворите је, водећи рачуна да сте истиснули ваздух, па их оклагијом изгњечите. Добијене комадиће кекса сједините са сладоледом, као и топинг од карамеле или домаћи карамел прелив. Све пажљиво помешајте и ставите на лед, а пре служења је пожељно оставити сладолед да кратко одстоји у посудицама за сервирање, како би кекс омекшао.

домаћи шварцвалд сладолед

ШВАРЦВАЛД

Вишња и чоколада су спој који даје софистициран укус свакој посластици, па тако и сладоледу. За домаћи шварцвалд сладолед потребно је скувати сируп од вишања. У већу шерпу ставите 360 г откоштених вишања, 1/4 шољице шећера и две кашике воде. Када смеша прокључа, смањите температуру и наставите да кувате уз често мешање – 10 до 12 минута, тачније, док се вишње не раскувају и сируп постане гушћи. Сачекајте да се расхлади, па ставите у фрижидер на 15 минута.

За то време припремите тамну чоколаду. Исецкајте је на ситне комадиће и помешајте са сладоледом од ваниле. У посуду у којој ћете држати сладолед стављајте ред сладоледа, па прелив од вишања. Поновите поступак са преосталим сладоледом и преливом.