Грчка салата: Витаминска бомба и освежење, а ови састојци је чине још бољом

Лето и грчка салата су нераздвојан пар. Подсећа нас на слику мале слатке грчке таверне са плавим столовима, а на столу традиционални специјалитет и, па како, него хладна и свежа грчка салата.

Медитеранска кухиња је извор здравља и синоним за дуговечност, а у порцији ове традиционалне салате једне од медитеранских земаља, налази се права витаминска бомба. За њен богат и пун укус заслужни су највише маслине и фета сир, па може бити и комплетан оброк за оне који су на дијети, али ако јој тражите „друга“, онда је то без сумње месо са роштиља.

грчка салата

УМЕШАЛИ СМО ПРСТЕ У ОРИГИНАЛАН РЕЦЕПТ – САДА ЈЕ ЈОШ БОЉА!

Грчка салата је популарна у целој Европи, али ни други народи нису одолели да јој на основне састојке додају неке намирнице специфичне за своје поднебље. Тако ће вам у Немачкој и Француској бити сервирана грчка салата са љутим папричицама, док је на другим континентима она само нешто што тек подсећа на медитеран.

Шта вам је потребно? 

Оригиналан рецепт (количине намирница можете мењати):

  • 400 г парадајза
  • 1 краставац
  • 1 црвени лук
  • 1 шоља црних маслина без коштица
  • 1 зелена паприка
  • 200 г фета сира
  • 3 кашике маслиновог уља
  • суви оригано и со по укусу

ПЛУС:

  • 1 кашичица меда
  • 2 кашике свежег лимуновог сока
  • 1 чен белог лука
  • 1/4 шоље свежег капара

Парадајз, краставац и зелену паприку исецкајте на крупније коцке, црвени лук на ситне, па заједно са целим маслинама ставите у једну чинију. У засебној посуди помешајте маслиново уље, мед, лимунов сок, уситњен бели лук, капар, оригано и со, а онда сједините са поврћем и све добро промешајте. Одгоре ставите кришку фета сира или, ако више волите, исеците га на коцкице или издробите и помешајте са поврћем.

Салату држите у фрижидеру до послужења.