Еггног коктел: Кремасто и слатко у најлуђој ноћи (рецепт)

Традиционално се припрема само зими, тачније око божићних и новогодишњих празника, јер његов укус је чист ужитак у чаши који се идеално уклапа у празничну атмосферу. Делимо са вама рецепт Џејмија Оливера за еггног коктел, коме сигурно нећете одолети.

рецепт за еггног коктел

Корени еггног коктела су у једном другом енглеском пићу из 14. века – поссет. Припремао се од топлог млека и але пива, а временом су додата и јаја, што је био корак ближе данашњој верзији. Млеко и јаја су оно време били луксуз, па тако ни ово пиће није било нарочито популарно међу широким масама. Данас је ситуација потпуно другачија. Еггног је око Божића и Нове године толико популаран у Енглеској и Америци, да се тада у супермаркетима може купити већ припремљен у тетра паку.

Занимљив је и податак да је еггног било омиљено пиће Едгара Алана Поа, зачетника детективских романа и савременог хорор жанра, али се надамо да уживање у овом коктелу неће бити окидач за било какве мрачне мисли у вашој глави. Ипак су празници. 

А да бисте започели прављење ове мешавине непоновљивог укуса, биће вам потребни следећи састојци:

700 мл пуномасног млека

240 мл слатке павлаке

3 штапића цимета

1 штапић ваниле

5 јаја (пажљиво одвојте жуманца од беланаца)

1 кашичица свеже ренданог мускатног орашчића + за декорацију

130 г кристал шећера

175 мл тамног рума или бурбона

 

ПРИПРЕМА:

1. У шерпу сједините млеко, слатку павлаку, цимет, ванилу и мускатни орашчић, па ставите на средњу ватру док не прокључа. Затим склоните и оставите да одстоји.

2. За то време у посуди са миксером добро измутите жуманца и шећер док не добијете глатку смесу. Затим полако сједињујте са млеком уз непрестано мешање, док смеса не постане уједначена и глатка. На самом крају додајте и рум или бурбон, по жељи, мешајући још кратко. Оставите у фрижидеру да се расхлади преко ноћи.

3. Пре послуживања, умутите шам од преосталих беланаца (док не добије меке врхове), па нежно помешајте са еггног-ом. Коктел послужите у чашама, декорисан свеже ренданим мускатним орашчићем.