Локални специјалитети једног краја не представљају само део културе и традиције тог поднебља, него и туристичку атракцију која се неретко претвори у прави гастрономски ужитак. Туристи су у потрази за доживљајем нечега што иступа из граница познатог и уобичајеног, нечега што се разликује од њихове свакодневице чак и када је у питању укус хране, па отуда и оно уобичајено питање упућено домаћинима локалних ресторана: „Шта нам препоручујете?“
Говорећи о западном региону наше земље, који је са својим бројним могућностима и понудом најпосећенији крај Србије, некако нам се као прва асоцијација намећу прелепе планине: Тара, Златибор, Маљен (Дивчибаре), Голија… Чист ваздух и ‘јака’ храна. Међу најпознатијим специјалитетима су сушено месо (пршута), дуван-чварци, као најјачи гастрономски адут овог краја, јагњетина и телетина испод сача, проја са киселим купусом, ђувеч, хлеб из фуруне, лепиња са кајмаком и чувена ужичка комплет лепиња од које се, истина, „пада у несвест“, али вас сигурно неће заобићи у виду доручка у неком од туристичких центара Западне Србије.
НЕМА СЛАТКОГ БЕЗ МАЛИНЕ
Од посластица које би се могле назвати аутентичним за ово поднебље су ванилице – недавно проглашене за најлепше колачиће на свету, затим разне пите и колачи од малина и сувих или свежих шљива, ораси и мед, као и незаобилазно слатко од малина. „Црвено злато“, како још називају малину, карактеристично је за подручје западне Србије, мада се данас успешно узгаја и у осталим крајевима.
У наставку вам доносимо предлог са рецептима за ручак и десерт, ако сте пожелели да оживите укусе Западне Србије и у свом дому – где год да сте.
ТЕЛЕЋИ МЕДАЉОНИ У СОСУ ОД ЛИСИЧАРКИ
Састојци:
- 600 гр телећег бута
- 300 гр лисичарки
- 2 главице црног лука
- 2 чена белог лука
- 100 мл белог вина
- 100 мл говеђе супе (коцка)
- 200 мл павлаке за кување
- уље, маслац
- со, биљни зачин, першун
Припрема:
Након што филе исечете, месо треба излупати са обе стране тако да се добију комади дебљине око 3 цм. Једну страну медаљона посути брашном и њу спустити на мању количину загрејаног уља да се пржи. Када се на горњој страни појаве капљице месног сока, медаљоне треба окренути и продужити пржење док и друга страна не добије златно-жуту боју. Затим на сваки комад меса ставити по пола кашичице маслаца, сачекати да се истопи и лагано продрмати тигањ да се маслац равномерно разлије. Медаљони се тек на крају пржења посоле и зачине по укусу.
За припрему соса од лисичарки исецкати две средње главице црног лука на ситније коцкице и кратко га пропржити на мало уља, па налити бело вино и говеђу супу. Након минут-два додати и насецкане гљиве, сецкан бели лук, со и биљни зачин по укусу. Кувати 10-так минута на лаганој ватри, па пред крај додати павлаку за кување и по жељи свеж сецкани першунов лист. Измешати и оставити још кратко да се сједини.
Медаљони се сервирају преливени сосом и уз прилог од бареног поврћа или пиринча.
КРЕМ-ПУСЛИЦЕ СА МАЛИНАМА
Састојци за пуслице:
- 3 беланцета
- 200 гр шећера
- 2 кашике сока од лимуна
- 100 гр млевених бадема (или ораха)
За крем:
- 3 жуманцета
- 4 кашике шећера у праху
- 125 гр маргарина
- свеже маллине
За декорацију:
- топинг од чоколаде
- листићи бадема
Припрема:
Беланца и сок од лимуна ручно мешати на пари уз постепено додавање шећера – око 3 минута, док се шећер не отопи. Затим скинути са паре и мућење наставити миксером још 10 минута, тачније док се не добије чврст снег. На крају додати млевени бадем или орахе и са посластичарским шприцем, на плеху обложеном пек-папиром, правити пуслице налик птичијим гнездима. Сушити их у одшкринутој рерни загрејаној на 100 степени, око 60 минута. Након тог времена искључити и не вадити пуслице док се рерна не расхлади.
Улупати маргарин, шећер и жуманца, па кремом пунити гнездашца од пуслица и одгоре стављати по неколико малина. За декорацију користите топинг од чоколаде и листиће бадема или сецкане орахе – ако сте и у пуслице ставили орахе.
Ostavi komentar