Autentični ukusi Zapadne Srbije – Ko je rekao ‘malina’?

Lokalni specijaliteti jednog kraja ne predstavljaju samo deo kulture i tradicije tog podneblja, nego i turističku atrakciju koja se neretko pretvori u pravi gastronomski užitak. Turisti su u potrazi za doživljajem nečega što istupa iz granica poznatog i uobičajenog, nečega što se razlikuje od njihove svakodnevice čak i kada je u pitanju ukus hrane, pa otuda i ono uobičajeno pitanje upućeno domaćinima lokalnih restorana: „Šta nam preporučujete?“

Zapadna Srbija_1 copy

Govoreći o zapadnom regionu naše zemlje, koji je sa svojim brojnim mogućnostima i ponudom najposećeniji kraj Srbije, nekako nam se kao prva asocijacija nameću prelepe planine: Tara, Zlatibor, Maljen (Divčibare), Golija… Čist vazduh i ‘jaka’ hrana. Među najpoznatijim specijalitetima su sušeno meso (pršuta), duvan-čvarci, kao najjači gastronomski adut ovog kraja, jagnjetina i teletina ispod sača, proja sa kiselim kupusom, đuveč, hleb iz furune, lepinja sa kajmakom i čuvena užička komplet lepinja od koje se, istina, „pada u nesvest“, ali vas sigurno neće zaobići u vidu doručka u nekom od turističkih centara Zapadne Srbije.

NEMA SLATKOG BEZ MALINE

Od poslastica koje bi se mogle nazvati autentičnim za ovo podneblje su vanilice – nedavno proglašene za najlepše kolačiće na svetu, zatim razne pite i kolači od malina i suvih ili svežih šljiva, orasi i med, kao i nezaobilazno slatko od malina. „Crveno zlato“, kako još nazivaju malinu, karakteristično je za područje zapadne Srbije, mada se danas uspešno uzgaja i u ostalim krajevima.

U nastavku vam donosimo predlog sa receptima za ručak i desert, ako ste poželeli da oživite ukuse Zapadne Srbije i u svom domu – gde god da ste.

TELEĆI MEDALJONI U SOSU OD LISIČARKI

Sastojci:

  • 600 gr telećeg buta
  • 300 gr lisičarki
  • 2 glavice crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 100 ml belog vina
  • 100 ml goveđe supe (kocka)
  • 200 ml pavlake za kuvanje
  • ulje, maslac
  • so, biljni začin, peršun

Zapadna Srbija_3

Priprema:

Nakon što file isečete, meso treba izlupati sa obe strane tako da se dobiju komadi debljine oko 3 cm. Jednu stranu medaljona posuti brašnom i nju spustiti na manju količinu zagrejanog ulja da se prži. Kada se na gornjoj strani pojave kapljice mesnog soka, medaljone treba okrenuti i produžiti prženje dok i druga strana ne dobije zlatno-žutu boju. Zatim na svaki komad mesa staviti po pola kašičice maslaca, sačekati da se istopi i lagano prodrmati tiganj da se maslac ravnomerno razlije. Medaljoni se tek na kraju prženja posole i začine po ukusu.

Za pripremu sosa od lisičarki iseckati dve srednje glavice crnog luka na sitnije kockice i kratko ga propržiti na malo ulja, pa naliti belo vino i goveđu supu. Nakon minut-dva dodati i naseckane gljive, seckan beli luk, so i biljni začin po ukusu. Kuvati 10-tak minuta na laganoj vatri, pa pred kraj dodati pavlaku za kuvanje i po želji svež seckani peršunov list. Izmešati i ostaviti još kratko da se sjedini.

Medaljoni se serviraju preliveni sosom i uz prilog od barenog povrća ili pirinča.

KREM-PUSLICE SA MALINAMA

Sastojci za puslice:

  • 3 belanceta
  • 200 gr šećera
  • 2 kašike soka od limuna
  • 100 gr mlevenih badema (ili oraha)

Za krem:

  • 3 žumanceta
  • 4 kašike šećera u prahu
  • 125 gr margarina
  • sveže malline

Za dekoraciju:

  • toping od čokolade
  • listići badema

Zapadna Srbija_2

Priprema:

Belanca i sok od limuna ručno mešati na pari uz postepeno dodavanje šećera – oko 3 minuta, dok se šećer ne otopi. Zatim skinuti sa pare i mućenje nastaviti mikserom još 10 minuta, tačnije dok se ne dobije čvrst sneg. Na kraju dodati mleveni badem ili orahe i sa poslastičarskim špricem, na plehu obloženom pek-papirom, praviti puslice nalik ptičijim gnezdima. Sušiti ih u odškrinutoj rerni zagrejanoj na 100 stepeni, oko 60 minuta. Nakon tog vremena isključiti i ne vaditi puslice dok se rerna ne rashladi.

Ulupati margarin, šećer i žumanca, pa kremom puniti gnezdašca od puslica i odgore stavljati po nekoliko malina. Za dekoraciju koristite toping od čokolade i listiće badema ili seckane orahe – ako ste i u puslice stavili orahe.