Данас нам је на менију једна сасвим здрава врста меса, чак и за оне који строго воде рачуна о томе какав комад меса ће појести. Дакле, ћуретина.
Ако сте још и трудница, тим пре је ово одличан избор за ручак, јер порција од 150 г ћуретине обезбеђује 50% препоручене дневне дозе фолне киселине. Ма, здрава у сваком смислу, али и веома укусна.
Доносимо вам рецепт за ароматизоване ћуреће батаке, невероватно сочне, мекане и мирисне!
САСТОЈЦИ:
- 4 ћурећа батака
- суви биљни зачин
- бибер
- со
- рузмарин (најбоље је користити свеж)
- 2 дл црвеног вина
- 2 дл воде
- 1/2 кашичице соде бикарбоне
- 1 кашика сенфа
- уље
ПРИПРЕМА:
- Батаке најпре добро оперите, а онда их измаринирајте. У једној посудици помешајте уље, суви биљни зачин, со и бибер у количини по вашем укусу, па са припремљеном маринадом прелијте ћуреће батаке и оставите их да тако одстоје пар сати или преко ноћи, како би добро упили арому зачина.
- Затим батаке поређајте у науљану ватросталну посуду, прекријте алуминијумском фолијом и пеците их у рерни загрејаној на 200°Ц док не порумене. Када приметите да је месо добило фину боју, извадите га и прелијте са црвеним вином, а онда непокривено вратите у рерну како би алкохол испарио.
- За то време помешајте воду, соду бикарбону и сенф, па добијену мешавину прелијте преко батака. Сада поново ставите фолију и пеците још 40-так минута. На самом крају, када се уверите да је месо добро печено и мекано, склоните фолију и пеците још 5 минута.
Ostavi komentar