Iz ugla farmaceuta: 3 najčešća zdravstvena problema u zimskoj sezoni

Umesto u lekarske ordinacije, u sezoni virusnih infekcija svi pohrlimo u apoteke. Ove boljke smo „doktorirali“, a evo i koji su to najčešći zdravstveni problemi na koje se žalimo farmaceutima i saveti kako da se pravilno lečimo kada nas zadese.

 

PREHLADA

Jedna od najčešćih infekcija gornjih respiratornih puteva koju izazivaju virusi. Traje najduže nedelju dana, a uobičajeni simptomi koji je prate su zapušen nos i curenje iz nosa, glavobolja, kijavica, osećaj grebanja u grlu, drhtavica…

Kako je reč o infekciji virusnog porekla, primena antibiotika nema efekta niti se preporučuje. Nažalost, u lekarskoj praksi je upravo prehlada povod za propisivanje antibiotika, često i na insistiranje samog pacijenta.

Treba znati da neracionalna upotreba antibiotika dovodi do otpornosti bakterijskih sojeva na ove lekove, što nam kasnije može predstavljati problem. Zato – oprezno sa antibioticima.

 

LEČENJE: Zapušen nos i stalno curenje iz nosa usled obilnog stvaranja sluzi verovatno je najneprijatniji simptom koji nas ometa u normalnom funkcionisanju. Kapi i sprejevi su dozvoljeni, ali njihova dugotrajna primena se ne preporučuje. To znači: ne duže od sedam dana kod odraslih i pet dana kod dece, uz obaveznu konsultaciju sa farmaceutom ukoliko imate povišen očni pritisak, teško oboljenje srca ili krvotoka. Dobra alternativa je ispiranje nosa fiziološkim rastvorom, rastvorom natrijum hlorida ili morske soli i stara dobra praksa inhalacije parom.

 

Osim povećanog unosa tečnosti i toplih čajeva, u terapiji lečenja se preporučuje i ishrana koja ojačava imunitet, a to su na prvom mestu sveže voće i povrće i tople mesne supe.

 

OBRATITE PAŽNJU: Ukoliko simptomi traju duže od sedam dana, veća je verovatnoća da se radi o alergijskom rinitisu. Zbog simptoma koji su isti kao kod prehlade i dijagnoza se teško postavlja, a razlika je u tome što su ovi simptomi izazvani reakcijom na određeni alergen, te je obavezno javiti se lekaru.

 

sezonske bolesti

 

UPALA GRLA

Iako se gušobolja može javiti i kod stanja koja nisu izazvana infekcijom, ona je dominantan simptom akutne upale sluznice ždrela, upale krajnika i upale grkljana i glasnih žica. Ove infekcije mogu biti virusnog ili bakterijskog porekla (streptokokna bakterija je najčešći izazivač).

 

Kod upale grla, limfni čvorovi na vratu su uvećani i osetljivi, krajnici, ždrelo i meko nepce su izrazito crveni i otečeni, a ukoliko se uočavaju i beličaste mrlje gnoja, to može biti pokazatelj streptokokne infekcije. Sigurna potvrda, međutim, može se dobiti samo mikrobiološkom analizom brisa grla.

 

LEČENJE: Najneprijatniji pratilac infekcije grla je otežano gutanje, pa se shodno tome propisuju pastile koje imaju antiseptički efekat, dok se njihovim laganim otapanjem u ustima oslobađaju aktivne supstanci čiji je zadatak da ublaže neprijatan bol. Pastile takođe povećavaju lučenje pljuvačke koja na ždrelo deluje zaštitno.

 

Rastvori za ispiranje grla takođe mogu biti od pomoći, a izuzetno je delotvorno i ispiranje čajem od žalfije. Kao i u prethodnom slučaju, terapija antibioticima se preporučuje samo u opravdanim slučajevima.

 

OBRATITE PAŽNJU: Infekcija grla se povlači sama, bez lečenja i u roku od nekoliko dana. Ako se simptomi ipak ne povlače ni nakon nedelju dana ili se ponavljaju u kraćem vremenskom periodu, potrebno je otići lekaru.

 

KAŠALJ

Kašalj ima razne funkcija, ali najčešće je pokazatelj postojeće bolesti i zato je važno ne činiti ništa na svoju ruku. Od toga koju funkciju kašalj ima u trenutku lekarskog pregleda, zavisiće i propisana terapija. Kada je on samo indikator određene bolesti, terapija će biti usmerena na lečenje iste, ali i na kontrolisanje ili eliminaciju kašlja koji, u određenim situacijama, može postati štetan i dovesti do iscrpljivanja organizma.

 

OBRATITE PAŽNJU: Prema dužini trajanja kašalj se deli na akutni – traje kraće od tri nedelje i najčešće je posledica virusne infekcije gornjih disajnih puteva (prehlada, hronične opstruktivne bolesti pluća, akutno bakterijsko zapaljenje sinusa itd), zatim subakutni koji traje od tri do osam nedelja i hronični koji traje duže od osam nedelja. Kako su sva tri tipa kašlja na samom početku akutna, obratite pažnju na njegovo trajanje kako biste svom lekaru pomogli da suzi spektar mogućih uzročnika.