“Sve mi se skupilo” i neke proste stvari koje donose olakšanje

Bliži nam se period godine kada se delimo na one koji pucaju od praznične euforije, i one druge, koji pucaju zbog: pritiska na poslu (jer ide kraj godine i treba sve pozavršavati – kao da će kraj sveta); osećaja praznine i nedostajanja dragih ljudi; neostvarenih ciljeva; neispunjenih očekivanja; ovih što pucaju od euforije…

Vreme kada se najčešće može čuti rečenica “Sve mi se skupilo” i koja, po nekom nepisanom pravilu, znači da ne treba dalje insistirati na razlozima. Eto, SVE. Svašta nešto.

praznična depresija

Nećemo ni mi insistirati na njima, ali ćemo ti reći da postoje neke baš proste, svakodnevne stvari koje možeš uraditi za sebe da se oslobodiš tog kamena na duši (možda se zove i praznična depresija, melanholija, kako god) i osetiš olakšanje. Putovanje u Grad svetlosti nije baš svakodnevna stvar, ali ako imaš “nešto sa strane” i možeš da priuštiš sebi odlazak na par dana, samo napred! Ako ne, onda ovo sigurno možeš.

DRUŠTVENE MREŽE NA “OFF”

Već mnogo puta do sada su se psiholozi oglašavali po pitanju uticaja društvenih mreža na pojavu anksioznost i uznemirenosti. Da se odmah razumemo, društvene mreže su divna stvar i većina nas uživa u konzumaciji njihovog sadržaja, ali kada si već potištena i boriš se sa nekim svojim brigama, one mogu biti okidač za mnogo dublji “pad”. Kako? Evo, uzmimo za primer Instagram koji je po nekim istraživanjima najštetnija društvena mreža za mentalno zdravlje.

Slike idiličnih porodica i zaljubljenih parova koji “nemaju nikakvih problema”, slike sa putovanja, savršeni selfiji provučeni kroz dvadeset filtera i druga, pa makar bila i prividna, savršensta sa kojima te ljudi zatrpavaju svakodnevno, jednostavno nisu dobra za tebe u danima kada pritisne sa svih strana. Kada ti nedostaje neki član porodice, kada prolaziš kroz razvod ili raskid, kada ti tvoj život ne izgleda nimalo uzbudljivo ili se ne osećaš tako lepom i poželjnom kao neki drugi.

Jednostavno, apstiniraj par dana od tuđih radosti. Možda zvuči sebično, ali veruj nam, nije.

NA KAFU SAMA SA SOBOM

Pomalo je i romantično. Nema veze što napolju nešto pada, kiša, sneg… Izađi sa kišobranom i prošetaj, kupi novine ili časopis i sedi u kafić u čijem ambijentu se osećaš prijatno. Uz omiljenu kafu, prijatnu muzikicu i prelistavanje stranica koje ne opterećuju, nema šanse da se ne opustiš.

praznična depresija

Izlazak sa prijateljima takođe može biti lekovit, ali to je više beg od sebe i svojih misli. Zato ne, ovaj put se odluči za povratak sebi. Ako i osetiš potrebu da ponovo analiziraš neke stvari, uradi to. Ali uvek u pravcu nečeg konstruktivnog – “Kako da mi bude bolje?”

KUVANJE ZA ONE KOJE VOLIŠ

100% radi! Ako si vešta i u mešenju testa, tim bolje, jer upravo ova aktivnost ima neverovatan uticaj na pražnjenje od negativne energije. Čula si da udaranje vreće za boks pomaže da se izbace sve frustracije i bes? E, pa isto dejstvo ima i mešenje testa, a pritom je i nekako ženstvenije, ne moraš da se znojiš. :)

Što se kuvanja tiče, najdragoceniji momenat je seckanje luka (ok, i zato što možeš da se isplačeš kao čovek), mesa i povrća, koje poput čarobnog štapića čini da svi nemiri i ružne misli nestanu. Još ako pored sebe imaš i čašu sa nekim vincem, ih! Bićeš kao nova.

ČITAJ, ČITAJ I OPET: ČITAJ

Da li si nekada razmišljala zašto se kaže da je knjiga najbolji čovekov drug? Knjige nam uvek pruže nešto novo i nakon “druženja” sa njima ne osećamo prazninu, što je, priznaćeš, nakon druženja sa nekim ljudima često slučaj. Neverovatnom putanjom nas vode do nekih drugih svetova, karaktera, sudbina… I zato su za onoga ko ih čita lekovite.

Ako si baš toliko napeta da ne nalaziš potrebu za čitanjem, nateraj sebe. Već nakon prve pročitane stranice sve je mnogo bolje. I lakše.

 

PRE NEGO ŠTO ODETE:

Komentariši

Top