Danas nam je na meniju jedna sasvim zdrava vrsta mesa, čak i za one koji strogo vode računa o tome kakav komad mesa će pojesti. Dakle, ćuretina.
Ako ste još i trudnica, tim pre je ovo odličan izbor za ručak, jer porcija od 150 g ćuretine obezbeđuje 50% preporučene dnevne doze folne kiseline. Ma, zdrava u svakom smislu, ali i veoma ukusna.
Donosimo vam recept za aromatizovane ćureće batake, neverovatno sočne, mekane i mirisne!
SASTOJCI:
- 4 ćureća bataka
- suvi biljni začin
- biber
- so
- ruzmarin (najbolje je koristiti svež)
- 2 dl crvenog vina
- 2 dl vode
- 1/2 kašičice sode bikarbone
- 1 kašika senfa
- ulje
PRIPREMA:
- Batake najpre dobro operite, a onda ih izmarinirajte. U jednoj posudici pomešajte ulje, suvi biljni začin, so i biber u količini po vašem ukusu, pa sa pripremljenom marinadom prelijte ćureće batake i ostavite ih da tako odstoje par sati ili preko noći, kako bi dobro upili aromu začina.
- Zatim batake poređajte u nauljanu vatrostalnu posudu, prekrijte aluminijumskom folijom i pecite ih u rerni zagrejanoj na 200°C dok ne porumene. Kada primetite da je meso dobilo finu boju, izvadite ga i prelijte sa crvenim vinom, a onda nepokriveno vratite u rernu kako bi alkohol ispario.
- Za to vreme pomešajte vodu, sodu bikarbonu i senf, pa dobijenu mešavinu prelijte preko bataka. Sada ponovo stavite foliju i pecite još 40-tak minuta. Na samom kraju, kada se uverite da je meso dobro pečeno i mekano, sklonite foliju i pecite još 5 minuta.
Ostavi komentar