Antistres tehnike: Opustite se i dišite duboko… U ritmu GIF-a

Anksioznost, napadi panike ili ste samo do te mere pod stresom da osećate kako gubite kontrolu i polako „pucate“. Postoji zanimljiv način da se smirite.

antistres tehnike

Do sada su GIF-ovi služili da nas nasmeju, a u tome su prednjačile mačije vragolije i reakcije na razne situacije. Međutim, kako je njihova popularnost rasla, tako su dobijali i širu primenu – od poslovne do terapeutske. Zamislite, moguće je! GIF je postao alat za opuštanje.

Kako nekoliko dubokih udaha menja stvar?

Kada smo mi pod stresom, naši telesni mehanizmi su pod ubrzanjem. Udisaji tada postaju brži, a dah plitak, što dovodi do toga da se grudi šire iznad dijafragme, ali se stomak ne pomera. Hiperventilacija, kako se naziva ova pojava, dovodi do dramatičnih i prilično neprijatnih simptoma koji vode u napad panike.

Sve što tada treba da uradite je da ponovo uspostavite normalno disanje i ovi neprijatni simptomi će brzo nestati. Samo zvuči teško, ali moguće je uvežbati i usvojiti kao naviku kada se sledeći put nađete u stresnoj situaciji ili se javi napad panike. Ova animacija vam može pomoći u vežbi.

antistres tehnika sa GIF-om

Duboko disanje i anksioznost su nespojivi

Jer, kada dišete duboko, vi uzimate više kiseonika, a to usporava otkucaje srca i umiruje sve u vašem telu. Pokušajte da uskladite disanje sa pokretima na slici iznad:

  • Vežba kreće u trenutku kada je geometrijski oblik sveden na tačku koja se razvija u vodoravnu liniju. Tada počinjete da udišete vazduh kroz nos, ali tako da naduvate i stomak.
  • U momentu kada se animacija zaustavi na osmouglu i zatim počne da se vraća u prvobitni oblik, postepeno počnite da ispuštate vazduh na usta uvlačeći istovremeno stomak.

Ponavljajte vežbu više puta, ali imajte na umu da je ovo samo alat. Suština je da postignete kontrolu nad svojim disanjem čak i u onim situacijama kada vam ista izmiče iz ruku.