Krem od bundeve: Neobično punjenje za palačinke, krofne i profiterole

Na stranu što je veoma zdrava, ali „vojvođanska banana“ je i jedan od najomiljenijih jesenjih plodova. Tačnije, nju ili obožavate ili ne podnosite ni u jednom obliku i ni u jednom jelu. Ako spadate u drugu grupu, žao nam je, propustićete odličan krem od bundeve koji neke popularne poslastice oblači u jesenje ruho i daje im potpuno drugačiji šmek.

recept za krem od bundeve

Govorimo o palačinkama, profiterolama, krofnama i svim onim poslasticama koje se pune ili filuju, a sada ste poželeli da im malo promenite poznati ukus. Verovali ili ne, bundeva se nalazi u mnogim specijalitetima vrhunskih restorana, a najčešće je upravo ona baza za voćne sokove i džemove. Razlog je njen prefinjen i blag ukus na koji se drugi ukusi savršeno nadovezuju.

Evo šta vam je potrebno za pripremu finog krema od bundeve:

  • 500 g pečene bundeve
  • 100 g bele čokolade
  • 2 kašike šećera ili meda
  • 2 dl slatke pavlake
  • 2 dl soka od pomorandže

recept za krem od bundeve

PRIPREMA:

Bundevu isecite na kriške, očistite od semenki, odstranite koru i poređajte u pleh obložen pek-papirom. Pecite u rerni zagrejanoj na 180-200°C, dok ne omekša (proveriti viljuškom).

Kada se prohladi, bundevu ispasirajte i prebacite u posudu za mućenje. Dodajte rendanu belu čokoladu, dve kašike šećera i slatku pavlaku (u tečnom stanju), pa sve zajedno mutite. Pred sam kraj postepeno sipajte sok od pomorandže. Možda vam neće biti potrebna cela količina, ali to zavisi od gustine krema koju želite.

Iii? Šta kažete na ukus? Pravi jesenji, pa naravno.