7 врста традиционалне италијанске пице које ће вас изненадити у Италији

Веома танка кора, парадајз пелат, шунка, качкаваљ… Уз минималне варијације других састојака, ово је врста пице на коју смо у Србији навикли и називамо је, наравно, италијанском. Зато када први пут посетите постојбину пице, можете остати затечени свим оним врстама теста која су далеко од танке хрскаве корице за коју сте веровали да је права-правцата ‘оригинале италиано’.

Па да почнемо онда од оне којом се Италијани поносе и сматрају је прототипом италијанске пице, иако се то с правом може рећи и за све остале, јер све су настале у овој земљи.

 

НАПОЛЕТАНА

пизза наполетана

За њену израду постоје строги стандарди и лиценца асоцијације која гарантује аутентичност наполитанске пице. Осим састојака за тесто које чине: брашно, вода, морска со и пивски или природни квасац у тачно одређеним размерама, оно се и рукама развлачи у диск дебљине 0,4 цм на средини и 1-2 цм на ивицама. Зато је њено средиште мекано, готово течно од надева, док су ивице суве, хрскаве и нешто дебље.

Пицерије које имају лиценцу могу да је праве у две верзије – са филом који чини маринара сос (парадајз, екстрадевичанско маслиново уље, бели лук и оригано) и маргарита (парадајз, уље, бивоља моцарела, тврди сир и свежи босиљак).

СФИНЦИОНЕ

пизза сфинционе

Или у преводу сунђер. Њен изглед више подсећа на пицу коју праве наше маме и баке – укусна, али више подсећа на гњецав хлеб са надевом, него на ону из пицерије. Сфинционе, која је послужила и као инспирација за настанак чикашке пице, пече се у четвртастој тепсији, а фил чине: парадајз, лук, инћуни, овчији сиреви и презле.

ПИЗЗА АЛ ПАДЕЛЛИНО

пизза ал паделлино

„Пица у тигању“, како гласи слободан превод, је пица која се пече у малим округлим тепсијама у којима се и сервира. Пошто се пре стављања у пећ оставља да тесто „крене“, веома је мекана и лагана, али и укусна, поред разних надева који се користе.

ПИЗЗА АЛ ТАГЛИО

пизза ал таглио

Највише од свих подсећа на ону коју у Србији купујемо ‘на парче’. Римска пица се пече у великим четвртастим плеховима и у Италији се продаје ‘на кило’. Ако купац затражи да се пица исече на залогаје уместо парчади, за то се користе маказе, а врсте надева су заиста бројне.

Оно што је још спаја са нашом уличном пицом, јесте управо начин продаје. Све врсте пице Ал Таглио изложене су у излогу и купују се ‘за понети’.

ПИЗЗОЛО

пиззоло

Сицилијански градић Сортино има јединствен начин припреме националног јела. Округла кора се најпре делимично испече, а онда се пресече по средини и филује моцарелом, пршутом, парадајзом, кобасицама и свежим зеленишом. Преклапа се горњом кором која се премаже маслиновим уљем, ориганом и мајчином душицом и посипа ренданим пармезаном, а затим се враћа у пећ.

ПИЗЗЕЛЛЕ

пиззелле

Пиззелле су мини пице пржене у дубоком уљу и продају се на улици као уштипци са свежом моцарелом и парадајз сосом, а често и са другим прилозима.

СЦАЦЦИА

сцацциа

Ова врста пице заправо је ролат од традиционалних састојака за пицу који су у неким крајевима само парадајз и сир, а негде и разне врсте поврћа и кобасице. Ролат се сервира исечен на кришке, а својим изгледом би највише могао да вас зачуди шта Италијани све називају пицом.