То је и даље вода, али мнооого боља од обичне! Пошто је вода са воћем и биљем постала прави тренд (због оног шареног момента), верујемо да ће се ускоро регуларно наћи на прославама дечијих рођендана, па и летњих забава за одрасле, јер заслужује да стане раме уз раме са другим освежавајућим напицима. Уосталом, здравија је од сокова.
КРЕНИМО ОД ПРАВИЛА
Ако сте у прилици, увек изаберите органске производе. У супротном, добро оперите воће, поврће и биљке које сте одабрали да користите, како бисте са њих уклонили пестициде, хемикалије и друге нечистоће.
Користите филтрирану воду, хладну или собне температуре. Топла вода подстиче распадање воћа и може уништити витамине које управо и желите у њој.
Када сте направили своју комбинацију, исекли воће и поврће и све потопили у воду, најбоље је држати је у фрижидеру у стакленој амбалажи. Држањем на собној температури дуже од два сата, ризикујете да дође до развијања бактерија у води.
Ако воду нисте попили у року од 24 сата, извадите из ње сво воће, поврће и биље и вратите у фрижидер. Овако ароматизовану воду можете чувати до три дана.
ДОБРО ЈЕ ЗНАТИ:
- Меки плодови, попут јагода и малина, могу се и цели наћи у води, цитруси могу бити само преполовљени или исечени на четири дела, али тврде плодове попут јабука би требало сећи на танке кришке, јер им је потребно више времена да ослободе укус.
- Листове менте, лимунову траву, босиљак, рузмарин и друго лековито биље требало би притискати дрвеном кашиком како би пустило своја уља.
- Комади диње и пресечене јагоде, купине и друго бобичасто воће, након пар сати ће се напунити водом и почети да се распада, али цитруси и цели бобичасти плодови изгледаће добро и након више сати у фрижидеру.
- Ако остану више од четири сата у води, неољуштени цитруси јој могу дати горак укус. Зато је најбоље да их након тог времена извадите и евентуално додате свеже кришке приликом севирања.
- Краставац, диња и цитруси брзо пуштају своју арому, али корен ђумбира, цимет и јабука мораће да преноће да би дали свој пун укус.
ЈАГОДЕ + МЕНТА
КРАСТАВАЦ + ЛИМУН
КОРЕН ЂУМБИРА + ЛИМЕТА + БОСИЉАК
ДИЊА + КРАСТАВАЦ
ЛУБЕНИЦА + МЕДЉИКА + МЕНТА
МАЛИМНА + ЛИМУН + РУЗМАРИН
КРУШКА + КОМОРАЧ
ПОМОРАНЏА + ХИБИСКУС + ЗВЕЗДАСТИ АНИС
ПОМОРАНЏА + БОРОВНИЦА + БОСИЉАК
ЈАГОДЕ + РУЖА + ЛИМУН
И још много, много комбинација… Јер, правила не постоје и можете бирати оне састојке које и иначе волите, тако да укус сигурно не може бити лош.
Постоји такође и варијација на тему воћне воде, а то су коцке леда са воћем и биљем. Све је исто, само комадиће воћа убацујете у посуду за лед. Ове коцкице леда су савршене за коктеле, тек да знате.
Ostavi komentar