Украси за јелку од теста: Предност сланог теста у изради украса

Снег имамо, празнично расположење имамо, а празници само што нису. Јеее! Обожавамо овај период године, надамо се да је и у вашим домовима слична атмосфера. Ако још увек нисте окитили јелку и двоумите се да ли да користите старе украсе или да се „отворите“ за нове, ми вам предлажемо трећу, најјефтинију и најоригиналнију опцију: ДА ЗАСУЧЕТЕ РУКАВЕ.

Ништа то није тешко, а добро ћете се забавити. Крећемо!

украси за јелку од теста

СЛАНО ТЕСТО ЗА ИЗРАДУ УКРАСА

  • 1 чаша брашна
  • 1/2 чаше соли
  • 1/2 чаше воде
  • 3-5 кашика цимета (зависи колико тамно тесто желите)

Количина је довољна за 15-20 украса.

Од наведених састојака замесите глатко тесто, а онда га на побрашњеној подлози растањите оклагијом тако да буде дебљине око 5 мм. Имајте у виду да ово тесто не расте, па дебљина треба да буде она коју желите као крајњи резултат.

Украсе вадите модлицама жељених облика или их обликујте ножем, а при врху сваког направите рупицу кроз коју ћете касније провући траку за качење. Добра алатка за то вам је сламчица за сок.

Тепсију обложите пек папиром и поређајте украсе, па их сушите на 120 °Ц око два и по сата. Ако ваша рерна има опцију да укључите само вентилатор са којим ће топао ваздух циркулисати и сушити тесто, подесите њу.

украси за јелку од теста

ФИНАЛ ТОУЦХ: УКРАШАВАЊЕ

Када се уверите да је тесто суво, извадите украсе из рерне и сачекајте да се скроз охладе пре него што кренете са оном забавнијом фазом, а то је декорисање.

Сигурно сте наилазили на разне „слатке“ рецепте за украсе и да, они су дивног укуса и мириса, али пошто их не правимо да би били смазани, него да бисмо са њима украсили јелку, сложићете се, њихова практична страна је ипак важнија.

Слано тесто у том смислу има својих предности. Када је добро осушено оно постаје веома тврдо, а украшено нејестивим (отпорним) материјалима и пажљиво одложено у кутију, неће променити свој изглед и можете га користити за украшавање јелке и наредних година – што је сјајно.

Ако вам је управо то намера, спектар „уметничких“ помагала је онда заиста широк: акрилне темпере, декупаж лепак, лепак са штрасом… Паста за моделовање (користе је уметници за стварање разних рељефних текстура) показала се изузетно добром за ову намену. Можете је разредити са водом, додати штрас или боју (али и не морате), затим сипати у пластичну кесу са танким отвором и тако исцртавати колачиће. Треба јој пар сати да се осуши, а онда постаје водоотпорна и веома постојана.

Ако нисте вешти са посластичарском кесом, можда ће вам четкица за исцртавање ноктију бити боља алатка. У сваком случају, срећно и не заборавите да напоменете малим и великим укућанима да украси нису јестиви. :)