Ona oblači Njujorčanke u brutalno dobra odela – Danijela Kalmajer

Oduvek je znala da će živeti na Menhetnu i biti modna dizajnerka, ali o prodavnici u Njujorku, sa potpisom svog brenda, nije mogla ni da sanja.

Ideja o sopstvenom brendu se rodila tokom studija na Londonskom modnom koledžu, zapravo u periodu kada je dobila svoj prvi posao u modnoj kući Aleksandar Mekvin, koji je došao kroz program školovanja. Bilo je to otprilike u vreme kada je ovaj brend lansirao difuznu liniju McQ. „To je bio početak mog zaljubljivanja u odeću koja se može nositi“ – govori u intervjuu za Vogue modna dizajnerka Danijela Kalmajer.

 

Prikaži ovu objavu u aplikaciji Instagram

 

Objava koju deli KALLMEYER NEW YORK (@kallmeyerofficial)

Početkom 2010. se vraća za Njujork i kao slobodnjak počinje da radi za Proenza Schouler i  Alice + Olivia. Kalmajerova pamti da su u to vreme u trendu bili sakoi „od 9 do 5“ i kardigani sa volanima, ali se njoj takva moda nije dopadala. „Kao 20-godišnjakinja koja živi u Njujorku, mogla si da nosiš pripijenu cvetnu haljinu ili da se oblačiš strogo poslovno. Nisam se osećala povezano sa takvom modom. Samo sam verovala da žene treba da nose odela, ali ne na način koji im se nudio.“

Uz podršku tadašnjih mentora, među kojima je bio i Kelvin Klajn, 2012. je pokrenula svoj brend pod imenom Kalmajer (Kallmeyer). Napravila je svoj prvi set uzoraka i njena karijera je od tog momenta kontinuirano napredovala. 2019. u Njujorku otvara prodavnicu tada popularnog „pop-up“ koncepta, koja ubrzo prerasta u stalno prodajno mesto.

 

Prikaži ovu objavu u aplikaciji Instagram

 

Objava koju deli KALLMEYER NEW YORK (@kallmeyerofficial)

Opremljena starinskim klupama od ratana, elegantnim drvenim nameštajem, skulpturalnim vazama i pismima preporuke pisanim za njenu baku koja je bila krojačica, prodavnica je postala mesto kupovine za ženu koju kreatorka opisuje kao: „moćnu, jaku, uspešnu, sa divnim partnerom i sređenim životom, ali koja ne zna kako da se obuče“.

Glumica Sarita Čoudhuri je jedna od njih. Opisala je kako je izgledao njen odabir trodelnog belog odela koje je ponela na premijeri serije „I tek tako…“ (nastavka kultne serije „Seks i grad“): „U mojoj glavi je bio ogroman pritisak oko toga šta ću obući te večeri, ali kada je Danijela izvukla trodelno odelo, obe smo znale da je to-to! Ostaje zauvek moj omiljeni komad“.

 

Prikaži ovu objavu u aplikaciji Instagram

 

Objava koju deli KALLMEYER NEW YORK (@kallmeyerofficial)

To belo trodelno odelo je postalo nešto kao jednorog. Danijela se priseća kako je za venčanje svoje dugogodišnje klijentkinje Kejt Mek na postavi sakoa ručno izvezla inicijale njenog partnera i datum venčanja. Nakon određenog vremena, Kejt je došla u Kalmajer radnju zbog prepravke, a na belom sakou se nalazila crvena fleka od paradajz sosa koju je napravila njena beba.

„Za mene je ovo najbolja stvar koja se može desiti“ – kaže Danijela. „Ne želim da budem dizajner u čijoj kreaciji nećeš držati svoju bebu.“

Prikaži ovu objavu u aplikaciji Instagram

 

Objava koju deli KALLMEYER NEW YORK (@kallmeyerofficial)

Foto: Instagram