Хрскави италијански брускети за 10 минута

италијански брускети

Италијански брускети (брусцхетта) се сврставају у категорију предјела, мада су због своје ниске калоричности чест избор и као лагана вечера или ужина, па и у оним ситуацијама када вам гости нису оставили много времена за припрему послужења.

У свим регијама Италије брускети се спремају на исти начин, а основни рецепт за њих је врло једноставан. Потребни су вам:

  • француски хлеб
  • маслиново уље
  • бели лук
  • свежи босиљак
  • со и бибер

 

КОРАК 1
Исећи француски хлеб на кришке дебљине око 1 цм.

 

КОРАК 2
Поређати га у плех обложен папиром за печење и на 10-так минута ставити у рерну коју сте претходно загрејали на 180 степени.

 

КОРАК 3
За то време очистити неколико ченова белог лука и утрљати их на печен хлеб док је још врућ.

 

КОРАК 4
По жељи додати зачине и на крају прелити сваки комад хлеба са пар капи квалитетног маслиновог уља.

 

И ваши брускети су готови! Али сигурно нећете одолети да овом основном рецепту додајете разне састојке које волите, зато за вас издвајамо неке од добрих комбинација које вреди испробати: моцарела и парадајз – једноставна, али доста честа комбинација. Парадајз, свеж или сушени, у неким рецептима је и један од основних састојака. Моцарела и пршута су већ нешто конкретније и веома укусно, затим мариниране печурке, маслине и оригано. Па још једна лагана варијанта са поврћем: гриловани плави патлиџан и тиквице са свежим парадајзом и зачинима по жељи. Брускети са шунком и јајима на око могу бити одличан комплетан оброк који ће вас заситити, док ће вас брускети са кремом од мајонеза и васаби пасте, пршутом, авокадом, маслинама и љутим папричицама заувек учинити фаном овог италијанског „залогаја“. Разне комбинације морских плодова и поврћа су такође добар избор надева за посне брускете.

брускети са бифтеком и лосос татаром

И још један трик! Бирајте разне врсте хлеба. Он не мора нужно бити француски багет. Можете испробати и са ражаним, обичним бајатим белим хлебом који вам је остао, бајатим кифлама које ћете пресећи на пола и запећи… Свака врста хлеба даће другачији укус вашим брускетима, тако да вам никада не досаде ови хрскави залогаји.