Slani vafl sendviči: 3 predloga + recept za pravi belgijski vafl

Onima koji su imali priliku da posete Belgiju, sigurno je poznat miris toplih vafli koji se širi ulicama gotovo svakog gradića. Meko i penasto testo specifičnog izgleda i ukusa, ima ljubitelje širom sveta, ali su vafli zvanično tradicionalna belgijska poslastica koja ima status nacionalne hrane.

O, rekli smo poslastica?

belgijski waffle

Da, prelivi i nadevi sa kojima se vafli serviraju u poslastičarnicama i kafićima, ali i kod brojnih uličnih prodavaca, najčešće su slatki. Međutim, poznata stvar je da kako nekom jelu raste popularnost, tako se povećava i broj varijacija – što je slučaj i sa divnim vaflima.

Belgijanci ih danas rado jedu i za doručak, što, ako isprobate neki od recepata koje vam donosimo, videćete, uopšte nije loša ideja. Naprotiv, slani vafl sendviči su i sit i ukusan obrok koji idealno paše na samom početku dana.

Što se recepta za testo tiče, ne samo da svaki grad ima svoju varijantu istog, nego i svaka kuća. Ono što je ipak karakteristično za belgijski vafl, barem u odnosu na onaj koji je rasprostranjen u Srbiji, jeste vazdušasto ili šupljikavo testo koje se dobija zahvaljujući kvascu. Pre nego što vam damo neke predloge za nadev, hajde da vidimo kako se priprema testo za originalni belgijski vafl.

slani vafl sendviči

RECEPT ZA BELGIJSKI VAFL (WAFFLE)

  • 620 ml mleka
  • 2 jajeta
  • 115 g maslaca

Suvi sastojci:

  • 350 g brašna
  • 7 g suvog kvasca
  • 3,5 g soli
  • 5 g šećera
  • 2 g praška za pecivo

Stavite mleko i maslac u šerpu i zagrejte na nižoj temperaturi, oko 40°C, što je dovoljno da se aktivira suvi kvasac koji dolazi u narednom koraku i da se rastopi maslac. U slučaju da ste greškom pregrejali mleko i maslac, ostavite da se malo prohladi. Kada ste ih sklonili sa šporeta i kada je tečnost odgovarajuće temperature, dodajte u nju i dva cela jajeta i pažljivo ih umutite.

Sada u jednu veću činiju pomešajte sve suve sastojke i napravite udubljenje na sredini, pa polako sipajte pripremljenu tečnost i mešajte varjačom dok ne dobijete glatko testo. Posudu prekrijte i ostavite na toplom. Vafle možete peći već nakon 10 minuta, ali testo ovako može stajati i do dva sata. Suština je u tome da što ga duže ostavite da stoji, kvasac će u testu stvoriti više vazdušastih rupica.

Testo sipajte u aparat za vafl i pecite onako kako volite.

slani vafl sendviči sa piletinom

VAFL SENDVIČI SA PILETINOM I HOLANDSKIM SOSOM

Ako nikada ranije niste pripremali ovaj ukusni preliv, pogledajte naš recept za holandski sos u kome smo vam korak-po-korak objasnili postupak kuvanja.

Prelijte vafl sa toplim holandskim sosom, stavite svežu rukolu, kolut svežeg paradajza, pohovani file od belog pilećeg mesa, proprženu slaninu i na kraju ponovo sve prelijte sosom i preklopite još jednim vaflom.

VAFL SENDVIČI SA SLANINOM I JAJIMA NA OKO

slani vafl sendviči sa slaninom i jajima na oko

Na vafl poređajte sveže listove bokvice, trake hrskavo pržene slanine i jaje na oko. Preklopite drugim vaflom i prelijte sa javorovim sirupom. Plašite se kakav bi mogao da bude ovaj slatko-slani ukus? Izvanredan! Inače, pržena slanina sa javorovim sirupom je dosta česta kombinacija za doručak u zemljama Zapadne Evrope.

VAFL SENDVIČI SA ŠUNKOM I SIROM

slani vafl sendviči sa šunkom i sirom

Ništa jednostavnije i brže za pripremu, a i ukus je onaj koji svi volimo. Prosto, na listić kačkavalja ili drugog topivog sira stavite listić šunke i napravite rolnicu, pa je stavite između dva vafla dok su još topli. Po želji možete staviti i neki začin koji volite.

 

PRE NEGO ŠTO ODETE:

Komentariši

Top