Слани вафл сендвичи: 3 предлога + рецепт за прави белгијски вафл

Онима који су имали прилику да посете Белгију, сигурно је познат мирис топлих вафли који се шири улицама готово сваког градића. Меко и пенасто тесто специфичног изгледа и укуса, има љубитеље широм света, али су вафли званично традиционална белгијска посластица која има статус националне хране.

О, рекли смо посластица?

белгијски wаффле

Да, преливи и надеви са којима се вафли сервирају у посластичарницама и кафићима, али и код бројних уличних продаваца, најчешће су слатки. Међутим, позната ствар је да како неком јелу расте популарност, тако се повећава и број варијација – што је случај и са дивним вафлима.

Белгијанци их данас радо једу и за доручак, што, ако испробате неки од рецепата које вам доносимо, видећете, уопште није лоша идеја. Напротив, слани вафл сендвичи су и сит и укусан оброк који идеално паше на самом почетку дана.

Што се рецепта за тесто тиче, не само да сваки град има своју варијанту истог, него и свака кућа. Оно што је ипак карактеристично за белгијски вафл, барем у односу на онај који је распрострањен у Србији, јесте ваздушасто или шупљикаво тесто које се добија захваљујући квасцу. Пре него што вам дамо неке предлоге за надев, хајде да видимо како се припрема тесто за оригинални белгијски вафл.

слани вафл сендвичи

РЕЦЕПТ ЗА БЕЛГИЈСКИ ВАФЛ (WАФФЛЕ)

  • 620 мл млека
  • 2 јајета
  • 115 г маслаца

Суви састојци:

  • 350 г брашна
  • 7 г сувог квасца
  • 3,5 г соли
  • 5 г шећера
  • 2 г прашка за пециво

Ставите млеко и маслац у шерпу и загрејте на нижој температури, око 40°Ц, што је довољно да се активира суви квасац који долази у наредном кораку и да се растопи маслац. У случају да сте грешком прегрејали млеко и маслац, оставите да се мало прохлади. Када сте их склонили са шпорета и када је течност одговарајуће температуре, додајте у њу и два цела јајета и пажљиво их умутите.

Сада у једну већу чинију помешајте све суве састојке и направите удубљење на средини, па полако сипајте припремљену течност и мешајте варјачом док не добијете глатко тесто. Посуду прекријте и оставите на топлом. Вафле можете пећи већ након 10 минута, али тесто овако може стајати и до два сата. Суштина је у томе да што га дуже оставите да стоји, квасац ће у тесту створити више ваздушастих рупица.

Тесто сипајте у апарат за вафл и пеците онако како волите.

слани вафл сендвичи са пилетином

ВАФЛ СЕНДВИЧИ СА ПИЛЕТИНОМ И ХОЛАНДСКИМ СОСОМ

Ако никада раније нисте припремали овај укусни прелив, погледајте наш рецепт за холандски сос у коме смо вам корак-по-корак објаснили поступак кувања.

Прелијте вафл са топлим холандским сосом, ставите свежу руколу, колут свежег парадајза, поховани филе од белог пилећег меса, пропржену сланину и на крају поново све прелијте сосом и преклопите још једним вафлом.

ВАФЛ СЕНДВИЧИ СА СЛАНИНОМ И ЈАЈИМА НА ОКО

слани вафл сендвичи са сланином и јајима на око

На вафл поређајте свеже листове боквице, траке хрскаво пржене сланине и јаје на око. Преклопите другим вафлом и прелијте са јаворовим сирупом. Плашите се какав би могао да буде овај слатко-слани укус? Изванредан! Иначе, пржена сланина са јаворовим сирупом је доста честа комбинација за доручак у земљама Западне Европе.

ВАФЛ СЕНДВИЧИ СА ШУНКОМ И СИРОМ

слани вафл сендвичи са шунком и сиром

Ништа једноставније и брже за припрему, а и укус је онај који сви волимо. Просто, на листић качкаваља или другог топивог сира ставите листић шунке и направите ролницу, па је ставите између два вафла док су још топли. По жељи можете ставити и неки зачин који волите.