Upoznajte se sa sadržajem Banje Eržebet

Morahalom je jedan od najmlađih gradova u mađarskoj županiji Čongrad i riznica ovog područja. Poslednjih godina se postepeno razvijao, a njegova banja Sveti Eržebet postala je jedan od najpoznatijih lekovitih centara južne Mađarske. Danas, zahvaljujući novoizgrađenom delu banje (dečjem vodenom svetu i svetu sauna), Morahalom se može pohvaliti pravom porodičnom banjom i lečilištem.

Pored gostoprimstva i srdačnosti koji vas očekuju u ovom gradiću, banja tokom cele godine posetiocima nudi odmor, lečenje, zdrav vazduh, wellness program i tradicionalno dobru mađarsku hranu. Kroz ovaj tekst potrudićemo se da vas upoznamo sa sadržajem koji nudi banja Eržebet.

Erzebet_Naslovna

LEKOVITE VODE

U zatvorenim i otvorenim bazenima banje (sa vodom 35-39°C) bukvalno ćete uroniti u zdravlje. Lekovite vode Eržebet i Arpad su pogodne za lečenje oboljenja kičme, reume mišića i ginekoloških problema. Tokom ove godine, banja je obogaćena sa novim lekovitim vodama: Sveti Laslo i Matija Korvin, koje raspolažu značajnom količinom minerala. Jodova voda, bogata mineralima, dobila je i zvaničnu kvalifikaciju „Lekovita voda 1999. godine“, mada je i ranije pomagala u lečenju mnogobrojnim pacijenata.

Statistika kliničkog istraživanja pokazuje da je banja Eržebet regionalni centar za lečenje kolena i ramena.

BAZENI I TERENI

Tokom leta ovde vas očekuje prava mediteranska atmosfera. U ovom periodu godine gostima su na raspolaganju 14 zatvorenih bazena i 7 otvorenih, a svi omiljeni porodični bazeni su zabavnog tipa: bazen sa kafićem, bazen za sunčanje, bazen sa talasima itd. Pored bazena, banja raspolaže i zelenom površinom od oko 15 hiljada kvadratnih metara, terasom za sunčanje, trambolinom za decu, mestom za fudbal na vodi, terenom za odbojku…

Ako mališanima dosadi kupanje ili sunčanje, mogu da nastave sa igrom na otvorenom igralištu koji se nalazi u blizini dečjeg bazena. Ovde deca imaju mogućnost za igru u pesku, na toboganu, ljuljašci ili klackalici. Igralište je u skladu sa svim zvaničnim propisima, tako da deca mogu bezbedno da ga koriste, a nalazi se u neposrednoj blizini terena za sportske aktivnosti odraslih, te svoje mališane možete imati na oku dok se i vi zabavljate.

Produženo radno vreme banje i razne manifestacije garantuju pravu zabavu i dobru letnju atmosferu.

 

ZABAVA ZA CELU PORODICU

Da je banja Eržebet orijentisana na celu porodicu potvrđuje i izgradnja novog krila banje (2010. godine), u kome se nalaze dečji svet i svet sauna, a majkama je na raspolaganju i soba za bebe sa kuhinjom, kao i igraonica.

„Dečji vodeni raj“ sa vodenom površinom od preko tri hiljade kvadratnih metara je pravi porodični centar. Sa višespratnim vodenim atrakcijama i avanturističkim sistemom tobogana, kao i ugrađenom hidromasažom za ramena i leđa, tušem i vodopadima sa raznim elementima – nudi mogućnost i zabave i opuštanja.

Dva unutrašnja tobogana su posebna senzacija. Jedan tobogan izlazi iz zgrade, da bi se nakon krivudave putanje ponovo vratio u nju. Tobogan Anakonda je visok 11 metara i dugačak 103.

Za najmanju decu je izgrađen bazen bez ivica i prepreka, postepene dubine do 30 cm, a njih očekuje i mali tobogan u obliku slona koji je visok 148 centimetara, kao i razne igračke i životinjske figurice, kako bi se zabavljali bez obzira na vremenske uslove napolju. Postoji i bazen za bebe, postepene dubine od 0 do 15 cm.

SVET SAUNA

Sve je veći broj ljudi koji upražnjava kulturu sauna. Njeno lekovito dejstvo mnogi koriste za prevenciju bolesti, pa banja Eržebet svojim posetiocima nudi čak 11 sauna i bazena u okviru saunaparka.

U svetu sauna u prizemlju očekuju vas: parna kabina, finska, aromatična i infracrvena sauna, bazen sa termalnom vodom, Kneipp-bazen, skok bazen kao i ledeni bunar.

U „sauna bloku bez tekstila“ izgrađen je jedan poseban deo za ljubitelje gole saune, sa tropskim tušem, jakuzzijem, infracrvenom i bio saunom, kao i jednom ruskom saunom na krovnoj terasi. Gola sauna ima viševekovnu tradiciju, štaviše, saune nisu izmišljene da bismo u njima sedeli obučeni na toplom vazduhu. Ljubitelji gole saune, ali i stručnjaci, slažu se da bi saune trebali da koristimo bez ikakve odeće, a mogućnost za ovakav ugođaj imate u banji Eržebet, uz napomenu da vam je za korišćenje ovog dela potrebna doplatna karta koja košta 600 forinti (oko 230 din).

 

WELLNESS

Da bi vaš dan namenjen relaksaciji i uživanju bio potpun, svakako vam savetujemo da se opredelite i za neku od dodatnih usluga iz wellness programa. Na recepciji Medicinskog Centra u sklopu banjskog kompleksa, možete birati između više vrsta masaža u trajanju od 20, 40 ili 60 minuta. Za korišćenje ovih usluga morate se unapred prijaviti, a cene su i više nego pristupačne. Primera radi, relax masaža za opuštanje tela i mišića, u trajanju od 40 minuta, košta 1.600 HUF (oko 1.000 din), masaža celog tela sa pomorandžom i cimetom (40 minuta umirujuća masaža tela kremom i 20 minuta masaža stopala uljem) košta 4.200 HUF (oko 1.600 din), dok dame mogu uraditi i neki od tretmana lepote, kao što su pakovanje sa algama, anticelulit programi, pedikir, manikir, tretmani lica… A kada smo kod cena, za francuski pedikir potrebno je izdvojiti svega 500 forinti, što je malo manje od 200 dinara.

Pored masaža i tretmana lepote, stoje vam na raspolaganju i usluge terapije u kadi: penušavo kupanje koje povećava perifernu cirkulaciju i poboljšava izdržljivost srca, mlazna kada/tangentor – podvodna mlaz masaža, Caracalla kada – svetlosna masažna terapija i blatno pakovanje koje se primenjuje protiv reumatskih tegoba, sa korišćenjem toplog blata.

GDE DA IDETE AKO STE OGLADNELI?

Na teritoriji banje ima raznih mogućnosti za „pojesti i popiti“, pa tako možete da birate između ugostiteljskih mesta na otvorenom ili zatvorenom, a u ponudi su i restorani.

Odmah na ulazu banje nalazi se jedan bife gde možete da kupite piće, nešto za grickanje ili sendviče. Na otvorenom, pored bazena sa lekovitom vodom, nalazi se restoran Čarda Varga. Ovde vas čekaju fina mađarska kuvana jela i tople supe. Duž otvorenih bazena stoje vam na raspolaganju bifei sa raznovrsnom ponudom brze hrane: hamburgera, hot-doga, girosa, pica, palačinki, krofni i naravno nezaobilaznih mađarskih langoša.

Gosti takođe imaju mogućnosti da se osveže i bez napuštanja bazena. Bazen za relaksaciju i sunčanje raspolaže sa jednim Koktel barom, u kome se možete rashladiti sa interesantnim koktelima, a u ponudi su i ostala pića. Budete li malo prošetali, svakako ćete primetiti i druge kafiće, gril-terasu Hotela Colloseum koji nudi bogatu ponudu jela sa roštilja, zatim prodavnicu Bon-Bon gde možete pazariti zanimljive suvenire i ostale sadržaje koje banja Eržebet nudi.

STANDARDNA ULAZNICA

Sadržaji koji vam tokom leta stoje na raspolaganju kada platite standardnu ulaznicu su:

  • 14 zatvorenih bazena
  • 7 otvorenih bazena
  • 8 sauna
  • dva zatvorena tobogana
  • otvoreni porodični tobogan
  • i još mnoga mesta kao što su: Kneipp kupatilo, ledeni bunar, vodopad, soba za previjanje beba, dečje igralište itd.

Ako želite da izađete sa teritorije banje i kasnije se vratite, potrebno je da kupite izlaznu kartu koja košta 200 forinti.