„Stara dama“ odiše romantikom: Mesta gde muškarci padaju na kolena

Evropa decenijama važi za omiljeni kontinent turista širom sveta, a mnogi od njih je smatraju i najprivlačnijiom destinacijom za izgovaranje sudbonosnog pitanja. I zaista, nigde nije na jednom mestu sabrano toliko lepote, bogatstva kulture  i njene raznolikosti, arhitekture – od impozantnih srednjovekovnih katedrala, renesansnih palata, baroknih crkava i manastira, do mističnih dvoraca koji privlače milione turista iz celog sveta. Tu su i građevine koje oduzimaju dah, od kojih je Ajfelova kula među najposećenijim svetskim atrakcijama, ali i zvanično najskuplja evropska građevina.

I dok su Pariz („grad svetlosti“), Venecija („grad ljubavi“), Verona (grad najpoznatijih ljubavnika u kome se nalazi lažna kuća Julije Kapuleti sa čuvenim balkonom), mesta koja vam odmah padnu na pamet kada se pomene romantično putovanje, mi vas podsećamo na još neka koja takođe zaslužuju ‘priliku’ i epitet romantičnih destinacija, ako razmišljate gde biste mogli da povedete vašu izabranicu, a da pritom ne podlegnete stereotipu.

Rim

1. RIM

Ako smo i uspeli da izostavimo Veneciju i Veronu, veličanstveni Rim nećemo propustiti da stavimo na listu najromantičnijih evropskih destinacija. Glavni grad Italije obiluje znamenitostima i može se reći da je jedan veliki istorijski centar. Najpoznatiji je Koloseum koji je sa svojim kapacitetom od 60.000 gledalaca bio najveće mesto za gladijatorske borbe i najveći amfiteatar ikada izgrađen u jednom carstvu. Španske stepenice osim što su atrakcija za turiste, predstavljaju i omiljeno mesto okupljanja za stanovnike Rima, a sa svojih 138 stepenika najromantičnije izgledaju u proleće kada ih krasi cveće.

Od atrakcija tu su još i Panteon, Circus Maximus, fontanu di Trevi , pa Bocca della Verità – kamena usta koja prema legendi lažljivcima odgrizaju ruku. Popularnost im je naglo skočila nakon filma iz 1953. Praznik u Rimu i simpatične scene sa Odri Hepbern i Gregori Pekom.

Atrakcija je još mnogo, a bilo da šetate kroz široke krivudave ili uzane lavirint ulice, sigurno je da će vas „večni grad“ osvajati na svakom koraku.

Santorini

2. SANTORINI

Grčko ostrvo poznato kao mesto sa najlepšim zalaskom sunca na planeti. Ovde se venčanja održavaju gotovo svaki dan i sve vas podstiče na romantiku. Arhitektura ostrva je takođe upečatljiva: kuće sagrađene u tradicionalnom kikladskom stilu, okrečene u belo, koje u kontrastu sa crvenim i crnim vulkanskim stenama daju neverovatan prizor. Santorini je jedinstven, jer nudi mešavinu prirodnog svetla, boja i aroma, a takva je i njegova tradicionalna kuhinja – lagana i ukusna. Sigurno ćete uživati u nekom od specijaliteta sa belim patlidžanom divnog, sladunjavog ukusa, uz čašu dobrog vina. A vino, e, to je posebna priča. Vinogradarstvo na Santoriniju je najstarije u Grčkoj, pa računajte da samo dobrog ovde i ima.

Kolmar

3. KOLMAR

Još jedan grad vina, ali smešten u Francuskoj. Kolmar se nalazi u Alzasu, u istočnom podnožju planine Vogezi, odnosno na čuvenoj ruti vina zbog koje je i dobio naziv „Prestonica vina Alzasa“. Kuće nisu od čokolade, ali neće vas napuštati utisak da ste zalutali u bajku. Ovde sve vri od boja i cveća koga ima na svakom koraku – na terasama, mostićima… Kroz grad protiče reka Lauh koja je povezana sa Rajnom, pa se turisti mogu provozati čamcem u okviru ture La Petite Venise.

U Kolmaru su noći posebno romantične, jer grad obasjavaju svetla u četiri različite boje. Plavo koje osvijetljava krovove i simbolizuje vazduh i nebo, zeleno predstavlja prirodu i osvetljava zgrade i obale reka, belo koje je simbol vere, a obasjava crkvene tornjeve, dok zlatno predstavlja zemlju Alzasa.

Moskva

4. MOSKVA

Glavni i najveći grad Ruske Federacije nalazi se na zapadnom, evropskom delu države. Moskva je jedan od najstarijih gradova u Evropi, a spada i među najskuplje za život. Možda se ne nalazi tako često na listama najromantičnijih destinacija, ali smatraćemo to za čist propust. Jer, kako bi  zemlja jednog Tolstoja i jednog Puškina mogla da bude zanemarena kada govorimo o ljubavi?

Čari Moskve se mogu doživeti u svakom njenom kvartu, ali najbolje je da krenete iz samog centra, od Kremlja, mesta gde je rođena Moskva. Tu je i čuveni Crveni trg, omiljeni izbor turista, pa Saborna crkva Hrista Spasitelja, dok ćete u Parku Ermitaž, po nekima najromantičnije mesto u centru Moskve, sresti najviše zaljubljenih parova. Tu je uvek živo, bez obzira na godišnje doba. Zimi su popularni sastanci na klizalištu uz kuvano vino, a čim otopli počinju koncerti na otvorenom, festivali i piknici na travi. Glavni simbol Parka Ermitaž je veliko srebrno srce.

U Tverskoj ulici se nalazi najveći broj klubova i barova, pa u nekom od njih možete napraviti predah uz kafu i, naravno, neizostavnu vodku. A možete joj i odrecitovati stihove Onjeginovog pisma Tatjani na ruskom.

Toskana

5. TOSKANA

Toskana je jedna od najlepših regija Italije kroz koju će vam mnogo puta zastati dah od očaravajućih brdovitih pejzaža, mirisa lavande i ruzmarina i  nepreglednih vinograda umivenih suncem. Put u Toskanu nikako nemojte svesti samo na razgledavanje gradova, nego i na usamljena seoska imanja izgrađena na vrhovima čarobno zelenih brežuljaka koja okružuju aleje čempresa. Osim predivne prirode, šarmantna Toskana ima i bogato kulturno-istorijsko nasleđe koje se može videti u brojnim muzejima, galerijama, crkvama i trgovima. Njen glavni grad je Firenca, koja se smatra draguljem Italije i u njemu turisti obično započinju svoju rutu na proputovanju Toskanom, dok je njen ljuti rival – Siena, po svemu drugačija od ostalih gradova Toskane i sa svojom gotskom arhitekturom i zgradama od crvene opeke, posetioce vraća u daleku prošlost.

Berlin

6. BERLIN

Glavni grad Nemačke se , kao jedan od najmlađih evropskih gradova, nenametljivo pretvorio u jednu od najatraktivnijih destinacija i za poslednjih 20 godina poprilično izmenio. Za Berlin kažu da ima duže obale od Azurne, više jezera od Alpa i više mostova od Venecije. Brandenburška kapija je simbol grada, a od turističkih atrakcija tu su i Rajhstag, Kolona Pobede, Muzejsko ostrvo, Pergamonski muzej

Nemci su poznati kao fudbalska nacija, pa ukoliko vam se posreći da Berlin posetite u vreme održavanja nekog od velikih fudbalskih prvenstava, očekujte zatvorene ulice ukrašene nemačkim zastavicama, velika platna i reke ljudi. Možda i jedan od boljih trenutaka da zaprosite vašu izabranicu, ali samo ako deli vašu strast prema fudbalu. U suprotnom zaboravite.

Kapri

7. KAPRI

Reći ćete „Italija po treći put“, ali… Na svetu je malo romantičnih mesta kao što je italijansko ostrvo Kapri i zato je ono opravdano tu. Skoro nerealna lepota Plave pećine (Grotta Azzurra) je glavna atrakcija. U nju se ulazi malenim čamcem, a prizor koji će vas dočekati je nesvakidašnje lep: svetlost koja se reflektuje od morske vode obasjava pećinu i stvara neverovatne boje koje se neprestano smenjuju. Druga romantična mesta na ovom ostrvu su Arco Naturale koji se koristio kao rimsko svetilište, zatim bujne Augustus bašte koje pružaju jedinstven pogled ka čuvenim Faragione stenama utisnutim u Tirensko more i druge lepote ostrva.

Ostrvo Kapri se nalazi u Napuljskom zalivu i predstavlja jednu od omiljenih mondenskih destinacija svetske elite. Cela Italija je ‘skupa’, ali ovde se pripremite za vrtoglavo visoke cene i utešite se devizom „jednom se živi“.

Briž

8. BRIŽ

Šetnja Brižom je kao da ste oživeli stranice neke srednjovekovne bajke, jer zgrade iz tog perioda i romantični kanali daju posebnu draž jednoj od najposećenijih destinacija u Belgiji. Inače, moramo da primetimo da se gradovi kroz koje prolaze kanali visoko rangiraju na listama najromantičnijih mesta. Neki od kriterijuma su i klima, lokalna kuhinja, ponašanje lokalnog stanovništva, uticaj mesta na raspoloženje i dr. Što se tiče dva poslednja, meštani Briža su neverovatno ljubazni prema turistima, a na dobro raspoloženje između ostalog utiče i najbolja čokolada na svetu. Da, sigurno ćete odmah zapaziti kako ceo grad miriše na topli vafl i čokoladu, što će vas naterati da uđete u prvu „slatku“ prodavnicu (a ima ih pregršt) i počastite se originalnom belgijskom čokoladom.

Mada je i deset dana malo za uživanje u svim lepotama Briža, gradić je idealan za vikend varijantu ili romantičnu mini turu, a najbolje ćete ga istražiti polučasovnom plovidbom čamcem.

Lisabon

9. LISABON

U glavnom i najvećem gradu Portugala sve je nekako egzotično. Počev od ljudi koji su razdragani i bučni, pa do jedinstvene arhitekture i fasada prekrivenih keramičkim pločicama, zbog kojih blicevi turista neprekidno sevaju. Za Lisabon se pretpostavlja da je grad feničanskog porekla, nastao 205. godine pre nove ere, što ga svrstava u najstarije gradove na svetu.

Glavna atrakcija mesta je tvrđava Svetog Đorđa stara osam i po vekova, sa koje ‘puca’ prelep pogled na grad, dok se na zapadnoj strani grada na oko 10 kvadratnih kilometara proteže park Monsato, najveći park u Evropi i prava zelena oaza.

Turističkih atrakcija ovde ima mnogo, dok je noćni život priča za sebe. Zvuk fada, tradicionalne portugalske muzike odjekuje uskim kaldrmisanim ulicama Lisabona koje su pune kafića i restorana, a posebno u četvrti zvanoj „Bairro Alto“.

Prag

10. PRAG

Glavni grad Češke možda nije prvo što vam pada na pamet kada razmišljate o romantičnim destinacijama, ali istina je da romantika izbija iz svakog kamena Praga. Grad sagrađen na sedam brda seče reka Vltava, a krase ga čipkaste fasade, zlatni tornjevi, zadivljujući broj mostova, kaldrmisanih uličica, pivnica…

Prag posebno impresivno izgleda na mesečini, pa ne propustite pogled sa vrha Orloj sata u zagrljaju voljene osobe. Mesto koje zaljubljeni parovi takođe rado posećuju je Karlov most, tačnije sam početak mosta, gde vašu ljubav možete „zaključati“ sa katancem, a staro verovanje kaže da ovo mesto čuvaju dobre vile. Ne treba propustiti ni Hradčane sa Praškim dvorcem, Katedralu svetog Vida, kuću Franca Kafke… Svaka ulica, čak i ona najmanja, privući će nečim vaš objektiv, pa bila to zanimljiva fasada, izlog prodavnice ili pivnice, a najčešće arhitektura kojoj su se pre vas divili i umetnici poput Betovena, Mocarta i Čajkovskog.

Da, takav vam je Prag… Idealna destinacija za zaljubljene.