Rušimo mitove o hrani: Najčešće fraze o tome šta je zdravo, a šta „ubija“

Šta je istina, a šta mit u moru fraza o zdravoj ishrani, o hrani koja goji, o onoj koja pomaže da smršate, da, ne daj Bože, dobijete zadnjicu kao Kim Kardašijan ili da živite 100 godina („Pijte ovo svako jutro i doživećete stotu!“). :/ 

Dok su neke tvrdnje zaista tačne, ima i onih drugih koje godinama slušamo kao nekakvu nutricionističku mantru, a zapravo je potpuno suprotno, te smo rešili da im stanemo na put. Krećemo od „omiljenog“ nam mita.

mitovi o hrani - jabuka

„KADA OSETITE GLAD, POJEDITE JEDNU JABUKU“

Pre bismo rekli: Ovo može da vas ubije! Nije nam jasno zbog čega se ova mantra odomaćila među savetnicima za ishranu i dijete, ali kada osetite glad – jedite nešto konkretno. Voće, a pogotovo jabuke, jedna su od najgorih namirnica za kojom biste mogli posegnuti kada ste gladni. Jabuka na prazan želudac ne samo da vas neće zasititi, nego će i pojačati osećaj gladi.

„NE JEDI TAKO LJUTO, TO NIJE ZDRAVO!“

Ljute namirnice se ne koriste samo u kulinarstvu, nego i u modernoj medicini. Ljuto povećava energiju i jača imunitet, ubrzava cirkulaciju, ublažava bolove i efikasno se bori protiv infekcija u telu, a 2006. godine su objavljeni i rezultati istraživanja kojima je potvrđeno da kapsaicin, materija koja plodu daje ljutinu, pokreće samouništavanje ćelija raka prostate. Među najzdravije namirnice na svetu spada ljuta papričica (naročito sorte čili, jalapeno i habanero), a u stopu je prate i drugi ljuti plodovi poput belog i crnog luka, đumbira i rena.

U okviru ove zablude je i teza da se od ljutog dobija čir na želucu, što ne samo da nije tačno, nego je potvrđeno i da ljute papričice sprečavaju nastanak čireva time što podstiču stvaranje zaštitnih želudačnih sokova. Ako tome dodamo i da ljuta hrana podstiče topljenje masnih naslaga, imamo adut više da sledeći put odgovorimo onome ko nas opomene da preterujemo.

„VITAMIN C = LIMUN“

Kako drugačije zimi sačuvati imunitet, nego ceđenom limunadom. U našem narodu je limun sinonim za vitamin C, ali ovo je samo još jedna od zabluda. Ne zato što ga ne sadrži, naprotiv, nego zato što je neopravdano dobio toliku popularnost. Iz cuga vam možemo nabrojati barem deset namirnica koje imaju više vitamina C: Top tri izvora vitamina C su borovnica, šipak i peršunov list, zatim kivi, crvena i žuta paprika, kiseli kupus, brokoli, kelj, crna ribizla, jagode…

„BOLI ME GLAVA, MORAM DA POPIJEM KAFU“

Ovo je mit koji nam nisu nametnuli drugi, nego mi sami. I ne umišljamo, glava nas zaista boli ako ne popijemo svoju dnevnu dozu kafe, a vrlo je izvesno i da ćemo se osećati pospano i umorno, čak i ako smo se dobro naspavali. Reč je o tipičnim simptomima zavisnosti, jer se tokom noći ili dužeg perioda neuzimanja kafe telo čisti od kofeina, a rezultat toga su umor i bol. Naravno, vi ćete se privremeno rešiti glavobolje nakon što popijete šoljicu kafe, jer kofein sužava krvne sudove i blokira delovanje adenozina, hemikalije u mozgu koja izaziva umor i pospanost, ali nakon par sati telo preplavi blokirani adenozin i počinju simptomi krize, na prvom mestu malaksalost i još jača glavobolja.

mitovi o hrani - kafa i glavobolja

„SLANINA JE NEZDRAVA I GOJI“

Jednom za svagda: Slanina niti je nezdrava, niti goji – naprotiv, pomaže kod smanjenja telesne težine. Zasićene masti koje se nalaze u njoj pružaju veći osećaj sitosti i daju energiju, za razliku od hrane bogate ugljenim hidratima. Zato, čak i ako ste na dijeti, slobodno jedite slaninu za doručak, ali imajte u vidu da govorimo o domaćoj slanini, ne industrijskoj koja je puna nitrata.

Što se tiče njenog zdravstvenog aspekta i dovođenja u vezu sa holesterolom, dovoljno je reći da domaća slanina sadrži samo dva odsto „loših masti“, dok „dobrih masti“ ima čak tri puta više nego morski plodovi. Iznenađeni?