Preventivna nega: Sastojci koji „odlažu“ bore

Preventiva – kao odgovornost prema zdravlju kože, želja da se produži mladost i sačuva mladalačka lepota… Preventiva je poslednjih godina prerasla u filozofiju kozmetičke industrije i pitanje je samo da li ste obratili pažnju na proizvođače koji prate ovaj trend i šta sadrže takvi preparati.

ANTIOKSIDANSI

Stres, pušenje, lekovi, izloženost UV zračenju i zagađenom vazduhu, kao i generalno nezdrav način života, utiču na smanjenje naših prirodnih antioksidativnih mehanizma zaštite od štetnih slobodnih radikala. Preparati koji se odlikuju preventivnim svojstvima, trebali bi da sadrže visoku koncentraciju antioksidanasa. Osim poznatih vitamina C, D i E, popularni antioksidansi su i sledeći sastojci:

  • Ekstrakt timijana – Poznat još i kao divlji bosiljak i majčina dušica, sadrži timol, te ima dokazano antibakterijsko dejstvo. U preparatima se nalazi u vrlo malim količinama, jer može dovesti do iritacije kože. Kako spada u veoma lekovite biljke, koristi se i u terapiji protiv opadanja kose.
  • Ekstrakt ruzmarina – U kozmetologiji veoma cenjen i i značajan, jer poboljšava prokrvljenost kože, daje joj prirodnu svežinu i doprinosi zdravom izgledu. Ruzmarin smiruje upalne procese, a zbog svog antiseptičkog dejstva, ekstrakt ruzmarina se često nalazi u tonicima za negu masne i problematične kože. Naziva se i “čistačem kože”, jer otvara pore i omogućava njihovo temeljno čišćenje. Ruzmarin sadrži snažne antioksidanse, što ga svrstava u red popularnih sastojaka u antiejdž preparatima.
  • Zeleni čaj – Stekao je široku popularnost zahvaljujući svojim brojnim prednostima kada je u pitanju opšte zdravlje, a primenu nalazi i u kozmetičkoj industriji. Zeleni čaj je još jedan prirodni sastojak koji sadrži visoku koncentraciju antioksidanasa. Kao rezultat toga, on odlaže pojavu prvih bora. Na tržištu postoji veliki broj kozmetičkih proizvoda koji sadrže zeleni čaj kao aktivni sastojak, pa prilikom kupovine obratite pažnju na njihov sastav.
  • Šafran – Šafran je najskuplji začin na svetu, jer je potrebno čak 80.000 cvetova da bi se dobilo svega 500 grama šafrana. Bogat je uljima, od kojih je najznačajnije safranal – moćni antioksidans koji usporava proces starenja. U ajurveda medicini takođe se ističe efikasnost šafrana u podmlađivanju kože, njenom obnavljanju i održavanju prirodnog sjaja, a efikasan je i kod problema vezanih za pojavu fleka na koži.

HIDROKSILNE KISELINE

AHA hidroksilne kiseline, poput glikolne, mlečne, bademove i limunske, prirodni su sastojci koje dobijamo iz voća i mlečnih šećera. U kozmetičkoj primeni se često nazivaju voćnim kiselinama i nezaobilazne su u tretmanima uklanjanja hiperpigmentacije i sitnih bora. AHA kiseline dermis čine debljim i podstiču regeneraciju epidermisa, pa koža postaje obnovljena, ujednačena i dobija zdraviji izgled.

Poznato je da se Kleopatra kupala u mleku, kako bi joj koža ostala zdrava i svetla.

Važno je naglasiti da njihova primena ne sme biti česta, niti bi proizvodi smeli da sadrže veliku koncentraciju hidroksilne kiseline jer, iako deluje površinski, može da dovede do istanjenosti kože. Uobičajena je i pojava osetljivosti kože na sunce, pa je preporučljivo koristiti kreme sa zaštitnim faktorom i ograničiti vreme izlaganja sunčevim zracima u periodu korišćenja ovih proizvoda, kao i nedelju dana nakon toga.

UV FILTERI

Da se nadovežemo na prethodnu rečenicu: tokom cele godine je neophodno koristiti dnevne kreme sa zaštitnim faktorom. Nije nikakvo otkriće da UVA i UVB zraci nepovoljno utiču na kožu lica i dovode do njenog prevremenog starenja. UVB zraci čine 5% sunčevog zračenja i prodiru samo u površinski sloj kože. Glavni su uzročnik opekotina, oštećenja DNA i raka kože. UVA zraci čine 95% sunčevog zračenja i prisutni su tokom cele godine, pa čak i kada je oblačno. Prodiru duboko u kožu, zbog čega ne izazivaju opekotine, ali dovode do trajnih oštećenja kože, prevremenog starenja i pigmentnih fleka.

Srećom, danas sve bolje kreme sadrže zaštitne filtere, a prepoznaćete ih po oznaci SPF (Sun Protection Factor). Potrebno je samo odabrati onu koja odgovara vašem tipu kože.