Postoji više načina da očistite četkice za šminku – Ovo su najbolji!

Vi savršeno znate koja je četkica najbolja za konturisanje, koja za nanošenje bronzera, senke… Ali, znate li kako i koliko često treba da ih čistite?

Uglavnom možemo čuti preporuku da je četkice za šminku, ako ih koristite svakodnevno, potrebno oprati jednom nedeljno. Međutim, Bobi Braun, čuvena makeup umetnica, preporučuje da se četkice koje se koriste za oči peru najmanje dva puta mesečno, dok je za sve ostale dovoljno da to uradite jednom mesečno.

Osim što se na četkicama koje ne održavamo razvijaju bakterije koje su loše za kožu lica i opasne za oči, tako im skraćujemo i vek trajanja, ali i otežavamo nanošenje šminke. Na tržištu postoje specijalna sredstva za čišćenje makeup četkica, sapuni i sprejevi, ali često su ove formule agresivne.

četkice za šminku - održavanje

Četkice možete temeljno očistiti i na sledeće načine:

Od blagog sapuna ili dečijeg šampona napravite penu na dlanu, pa nežno prelazite četkicom i okrećite je. Nakon toga je isperite pod mlazom tople vode, ali vodite računa da ne kvasite koren četkice, kako nakon nekoliko pranja ne bi došlo do razlaganja lepka.

Sledeći način da očistite svoje četkice je uz pomoć vlažnih maramica za skidanje šminke, što je i najprihvatljivije ako ste u žurbi ili vam je potrebna za nanošenje drugog proizvoda i boje. Po istom principu koji smo gore naveli, okrećite četkicu na vlažnoj maramici sve dok ne nestanu tragovi šminke. Pre ponovnog korišćenja ili vraćanja u neseser, ostavite je par minuta da se osuši.

četkice za šminku - održavanje

Najrasprostranjeniji način za dubinsko čišćenje četkica je onaj sa posudicom vode.

  • U posudu sa mlakom vodom sipajte blagi dečiji šampan i napravite penu
  • Ako želite, možete staviti par kapi eteričnog ulja čajevca koje ima snažno antibakterijsko dejstvo
  • Pre potapanja vrha četkice u vodu, isperite je pod mlazom vode da uklonite grube nečistoće
  • Držite vrh četkice u vodi nekoliko minuta, a zatim je ponovo isperite pod mlazom vode
  • Ako je potrebno, ponovite postupak

Kako se pravilno suše četkice?

Da bi se četkice oprane vodom potpuno osušile, potrebno je par sati. Najpre čistom krpicom ili peškirom nežno pokupite vodu sa vlakana, a onda ih poređajte na ivicu stola, tako da im glava bude osim podloge. Ovako se vlakna četkice neće deformisati.

Nikada ih ne sušite vertikalno! Voda će se u tom položaju slivati u koren glave četkice, što će razložiti lepak.

Ako ih pravilno održavate, četkice za šminku vas mogu odlično služiti dugi niz godina.