Napravite difuzer mirisa sa vašim omiljenim notama, a pogledajte i naš predlog

Da, znamo, možete ga i jednostavno kupiti u prodavnici, ali možete se i prevariti u izboru mirisa pa zaraditi glavobolju i mučninu od istog. Drugo, kada za svoje gnezdašce pravimo nešto svojim rukama, to nas čini posebno srećnim – zar ne?

Danas je to difuzer mirisa sa kojim ćete postići da vam kuća miriše baš onako kako vi volite!

kako napraviti difuzer mirisa

Pripremite:

  • Jednu staklenu bočicu sa uzanim otvorom
  • 6-10 štapića od bambusa (mogu da posluže i obični štapići za ražnjiće, ali teže upijaju mirise)
  • Bademovo ili suncokretovo ulje
  • Eterična ulja po izboru

Zašto je važno da bočica bude sa uzanim otvorom? Da biste sprečili brzo isparavanje tečnosti, odnosno mirisa. U tu svrhu možete iskoristiti bočice od potrošenog parfema, raznih ulja, pa i dečijeg sirupa. Naravno, potrebno je da bude dobro oprana i čista.

kako napraviti difuzer mirisa

U zavisnosti od veličine bočice, bazno ulje bi trebalo da čini oko 70% ove mirisne mešavine, dok su preostalih 30% mešavina eteričnih ulja u razmeri koju želite – što i jeste ono najbolje kada sami pravite osveživač za svoj dom.

Bademovo i suncokretovo ulje se najčešće koriste kao baza i ona su zapravo „nosač“ mirisa, s obzirom da lakše isparavaju od eteričnih, ali dobro je znati da difuzer mirisa možete napraviti i koristeći običnu vodu umesto baznog ulja, samo je tada potrebno dodati jedan čep votke ili alkohola da bi se eterična ulja povezala sa vodom.

Kada štapiće stavite u bočicu mirisne mešavine, ne zaboravite da ih s vremena na vreme okrenete kako bi natopljena strana uvek bila gore. Kada se nakon nekoliko dana „zasite“ mirisima, štapići više nemaju sposobnost difuzije, odnosno širenja mirisa, i potrebno ih je zameniti novim.

kako napraviti difuzer mirisa

ISPUNITE KUĆU RELAKSIRAJUĆIM MIRISOM NARANDŽE

U aromaterapiji, eterično ulje narandže je poznato po svom umirujućem dejstvu, a da pritom nema sedativni efekat – prijatne citrusne note umiruju, ali istovremeno vam i daju energiju. Odlična kombinacija! Pored toga, brojna istraživanja su dokazala i njegovo pozitivno dejstvo u borbi sa anksioznošću, bolešću koja je sve prisutnija u modernom svetu.

Na kraju krajeva, svima nam je danas potrebno malo opuštanja, pa predlažemo da isprobate našu mešavinu.

Bočicu od parfema smo napunili bademovim uljem za otprilike 70%, kako smo gore i naveli, 20% sa eteričnim uljem narandže (7 kapi) i 10% sa eteričnim uljem karanfilića (4 kapi).

Koja je vaša dobitna mirisna kombinacija?