Da li biste posetili najmanje posećenu zemlju u Evropi? Ovo su njeni aduti

I dok se Francuska godinama kiti titulom najposećenije turističke destinacije na svetu (u 2016. godini, ovu evropsku zemlju je posetilo više od 83 miliona turista), druge zemlje ne mogu da namame posetioce ni pored brojnih aduta kojima raspolažu. Jer, najstarija republika u Evropi ih bez sumnje ima.

Govorimo o državi San Marino. Iako malena i u potpunosti okružena Italijom, zauzima nesvakidašnji položaj na litici Apenina, što je samo jedna od stvari koje je čine atraktivnom. Pa i pored toga, ovde ćete retko sresti nekoga ko je došao turistički, zbog čega je San Marino i zvanično najmanje posećena zemlja u Evropi.

najmanje posećena zemlja, San Marino

PREDELI OD KOJIH ZASTAJE DAH

Istoimeni glavni grad San Marino (i jedan od devet gradova na koje je država podeljena), nalazi se na vrhu planine Titano, odakle se pruža neverovatan pogled na grad Rimini i Jadransko more. Ako ovog leta posetite popularno italijansko letovalište, nemojte propustiti priliku da skoknete do San Marina jer je udaljen svega 20-tak kilometara. Inače, iako nezavisna država, San Marino se nalazi na teritoriji Italije.

Zbog pokretnog tla, u gradu nema mnogo vozila, ali zato je vožnja žičarom čarobno iskustvo.

DRŽAVA-MUZEJ JE RAJ ZA LJUBITELJE ISTORIJE

Na najvišem vrhu brda Titano dominira srednjovekovna tvrđava Gvajta (11. vek), što u prevodu znači “onaj koji čuva stražu”, i tokom cele godine je otvorena za posete turista. Na drugom vrhu brda Titano je dvorac Cesta. Sagrađen je krajem 11. veka, a danas se u njemu nalazi Muzej starog oružja. Treća i najmanja kula, Montale, potiče iz 13. veka i imala je stratešku ulogu u odbrani od neprijatelja.

Među brojnim muzejima je svakako vredno pomenuti Muzej neobičnih predmeta (zovu ga još i Muzej ljudskih ludosti), gde na 600 m2 možete videti mnogo neobičnih predmeta, poput klopke za buve iz 19. veka, a do muzeja vas besplatno dovozi autobus iz 1913. godine. Kažite da to nije ludo? Muzej sprava za mučenje je takođe nešto jedinstveno, naročito postavka koja prikazuje rekonstrukcije događaja.

najmanje posećena zemlja, san marino

ŠOPING DESTINACIJA

Za razliku od papreno skupe Italije, kupovina u San Marinu je mnogo ugodniji doživljaj za turiste, jer u ovoj državi nema poreza. Osim autlet centara u kojima možete pazariti garderobu po veoma povoljnim cenama, ovde ćete pronaći i prelepu srednjovekovnu keramiku po kojoj je San Marino poznat.

UKUSNA HRANA 

To su zapravo specijaliteti karakteristični za severni deo Italije – testenina i jela od mesa, uz nezaobilazne lokalne sastojke. Preporučujemo da probate domaće raviole sa aromatičnim biljem, ali i specijalitet San Marina – njoke sa artičokama i ribom. Ako poželite i neku “žestinu”, domaćini će vam sigurno ponuditi amareto, ukusni liker od badema koji je neka vrsta nacionalnog pića.

 

PRE NEGO ŠTO ODETE:

Komentariši

Top