Bugarski tutmanik: Tradicionalni hleb sa sirom i puterom

Tutmanik ili hleb od sira, jedno je od karakterističnih jela bugarske kuhinje. Debeli listovi testa, izdašno premazani puterom i sirom, od davnina se spremaju širom Bugarske u različitim verzijama i oblicima, ali osnovni sastojci su uvek isti. Testo možete uvijati i u rolat, pa kružno stavljati u pleh, seći na parčiće i slagati ih jedno do drugog ili oblikovati kao pogaču. Tutmanik se najčešće služi za doručak, uz čašu jogurta.

tutmanik-1

POTREBNI SASTOJCI:

  • 1 šolja mleka
  • 1 šolja jogurta
  • kocka kvasca (42 g)
  • 3 jajeta
  • 3 kašike ulja
  • 2 kašičice soli
  • 2 supene kašike šećera
  • 200 g putera
  • 500 g sitnog sira
  • oko 800 g brašna

PRIPREMA:

1. U mlako mleko izdrobite kocku kvasca, stavite dve kašike šećera i malo brašna. Pomešajte i ostavite da kvasac „proradi“.

2. U prosejanom brašnu napravite udubljenje, pa u njega razbijte dva cela jajeta, stavite so, ulje, jogurt i mleko sa kvascem. Zamesite srednje mekano testo (po potrebi dodajte još brašna, dok ne počne da se odvaja od podloge), stavite ga u veću činiju podmazanu uljem, prekrijte providnom folijom i ostavite na toplo mesto 45-60 minuta da testo naraste.

3. Testo podelite na četiri dela, pa na pobrašnjenoj podlozi oklagijom razvucite prvu obgu na debljinu od oko 2 cm. Testo bogato premažite sa rastopljenim puterom i pospite sitnim sirom. Razvucite sledeću obgu i stavite preko prve, a krajeve blago utapkajte prstima. Ponovite postupak sa puterom i sirom sve dok ne stavite i četvrtu obgu testa.

4. Na kraju testo ispresavijajte kao kovertu, sa sve četiri strane, ali bez mnogo pritiskanja. Zatim ga rukama oblikujte u krug i stavite u podmazan i pobrašnjen pleh ili šerpu. Nožem zasecite u iks (x), pa na krst (+) i ostavite da pokriveno odstoji 30 minuta.

5. Rernu zagrejte na 200°C. Umutite jedno jaje i četkicom premažite hleb, pa stavite da se peče oko 45 minuta. Po vađenju iz rerne premažite ga mlakom vodom i pokrijte krpom na 15 minuta da omekša.

6. Služite toplo.