Tutmanik ili hleb od sira, jedno je od karakterističnih jela bugarske kuhinje. Debeli listovi testa, izdašno premazani puterom i sirom, od davnina se spremaju širom Bugarske u različitim verzijama i oblicima, ali osnovni sastojci su uvek isti. Testo možete uvijati i u rolat, pa kružno stavljati u pleh, seći na parčiće i slagati ih jedno do drugog ili oblikovati kao pogaču. Tutmanik se najčešće služi za doručak, uz čašu jogurta.
POTREBNI SASTOJCI:
- 1 šolja mleka
- 1 šolja jogurta
- kocka kvasca (42 g)
- 3 jajeta
- 3 kašike ulja
- 2 kašičice soli
- 2 supene kašike šećera
- 200 g putera
- 500 g sitnog sira
- oko 800 g brašna
PRIPREMA:
1. U mlako mleko izdrobite kocku kvasca, stavite dve kašike šećera i malo brašna. Pomešajte i ostavite da kvasac „proradi“.
2. U prosejanom brašnu napravite udubljenje, pa u njega razbijte dva cela jajeta, stavite so, ulje, jogurt i mleko sa kvascem. Zamesite srednje mekano testo (po potrebi dodajte još brašna, dok ne počne da se odvaja od podloge), stavite ga u veću činiju podmazanu uljem, prekrijte providnom folijom i ostavite na toplo mesto 45-60 minuta da testo naraste.
3. Testo podelite na četiri dela, pa na pobrašnjenoj podlozi oklagijom razvucite prvu obgu na debljinu od oko 2 cm. Testo bogato premažite sa rastopljenim puterom i pospite sitnim sirom. Razvucite sledeću obgu i stavite preko prve, a krajeve blago utapkajte prstima. Ponovite postupak sa puterom i sirom sve dok ne stavite i četvrtu obgu testa.
4. Na kraju testo ispresavijajte kao kovertu, sa sve četiri strane, ali bez mnogo pritiskanja. Zatim ga rukama oblikujte u krug i stavite u podmazan i pobrašnjen pleh ili šerpu. Nožem zasecite u iks (x), pa na krst (+) i ostavite da pokriveno odstoji 30 minuta.
5. Rernu zagrejte na 200°C. Umutite jedno jaje i četkicom premažite hleb, pa stavite da se peče oko 45 minuta. Po vađenju iz rerne premažite ga mlakom vodom i pokrijte krpom na 15 minuta da omekša.
6. Služite toplo.
Ostavi komentar